Кремъл спасява руската КТБ

Руската централна банка стартира най-голямата операция по спасяване на финансова институция в историята си, като съобщи, че ще стане акционер в частната банка "Откритие", която пострада от постоянен отлив на депозити заради съмнения в качеството на нейния кредитен портфейл, съобщи CNBC.
С вливането на собствени средства централната банка ще стане основен акционер в седмата по активи руска банка.
Спасяването вероятно ще доведе до притеснения сред банковия сектор, разпалвайки слухове, че и други големи кредитори имат подобни проблеми и поставяйки въпроси пред качеството на надзора на централната банка.
"Откритие" е най-голямата руска частна банка по активи, като някои от нейните акционери са свързани с големи държавни предприятия, което според анализатори обяснява и критичната намеса на централната банка.
"От една страна, подкрепата е облекчение за пазара", казва Дмитрий Полевой, главен икономист в московския клон на ING Bank. "Но от друга страна, общата ситуация повдига въпроси за качеството на надзора на централната банка върху най-големите системно значими кредитори."
Централната банка не съобщава какъв ще е размерът на помощта, но казва, че смята да придобие минимум 75% от капитала ѝ. Досега най-голямата сделка по спасяване на банка беше $6,7-милиардната операция за "Банк Москва" през 2011 г., тогава петата по активи руска банка.
Банката "Откритие", част от групата "Откритие", се разрасна бързо през последните години, изкупувайки по-малки кредитори като "Номос", застрахователи и дори диамантения бизнес на "Лукойл". Но нейните бизнес практики са доста спорни, защото сделките ѝ с висок риск и са извършени със заемни средства.
Регулаторът ще оцени провизиите и капитала на банката в 3-месечен период. Ако нейният капитал е отрицателен, тогава акционерите ѝ ще загубят изцяло своите права.
Според вицепрезидента на Руската централна банка Дмитрий Тулин, докладваният в нейните отчети капитал е бил доста по-висок, отколкото в действителност.
Според последните отчети на банката за 2016 г. тя има само 7,5% необслужвани кредити и 12,3% капитал от първи ред, което е сравнимо с показателите на руската топбанка "Сбербанк".
Централната банка се опитва да разчисти банковия сектор, затваряйки кредитори, които според нея носят риск за системата. Миналия месец тя отне лиценза на "Югра Банк", една от 20-те най-големи банки, след като съобщи, че тя е фалшифицирала своите отчети.
Проблемите на "Откритие" започнаха в началото на юли, след като подкрепяната от Кремъл рейтингова агенция АКРА понижи рейтинга ѝ на BBB- заради "ниско качество на портфейла ѝ".
Инвеститорите започнаха да разпродават акциите на банката, Moody's също постави нейните рейтинги под наблюдение, което доведе до отлив на депозити в размер на 435 млрд. рубли ($7,40 млрд.) през юли и август, което е около 18% от пасивите на банката.
В момента 65% от капитала на "Откритие" се притежават от "Откритие Холдинг", чиито акционери са група шефове от Лукойл, държавната ВТБ Банка и други големи компании.

Станете почитател на Класа