Benelli е на върха при пионерските иновации и технологични решения в ловните оръжия!

Benelli е на върха при пионерските иновации и  технологични решения в ловните оръжия!
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.07.2024
  • Сподели:

 

Днес Benelli разполага с най-модерния оръжеен завод в света! През 2017 г. той е построен и оборудван с уникални индустриални роботи и софтуерни решения. Всяка вечер работниците от дневните смени, които сглобяват ръчно пушки и някои възли, си тръгват.

 

Роботите застъпват на нощната смяна! Те правят части на болтовете, пълнителите, спусъците или изработват цеви, шокови втулки и приклад.

За целта от 2016 г. в Benelli са внедрени автономните  движещи се платформи AGV, които зареждат роботите със заготовки, а после откарват готовите детайли до склада...

Изкуствен интелект ръководи всички процеси и в резултат имаме изумително прецизна обработка и страхотен финиш на изделията! Това е и причината утвърденият с годините дизайн при ловните полуавтомати Benelli, да бъде надграден с най-съвременните технологии,с които италианците отново ни показват, че при ловните полуавтомати са недостижими вече 57 години!

 

 

Началото на оръжейната компания започва с изграждането на първия завод в Урбино през 1967 г. Братята Бенели се срещат с изобретателя Бруно Чиволани, който преди това е обиколил без успех всички големи оръжейни компании в Италия, за да им предложи инерционния си затвор. Накрая именно Benelli купува патента за инерционното презареждане на гладкоцевните ловни полуавтомати и прави удара на века!

Днес, след 57 години, компанията Benelli е продала 2,5 милиона ловни полуавтомати с инерционен затвор, като завинаги е променила правилата на играта в индустрията!

 

 

Ето защо, ако трябва да определим само пет основни предимства сред технологиите на Benelli, то:

 

Първото е презареждането Inertia Driven System, без газоотвод и пробиване на цевта, от което се губи към 15% от енергията на изстрела! Новата системае радикална иновация и презарежда, като използва инерцията на отката от първия изстрел за натягане на възвратната пружина в болта.

Именно с Inertia Driven System е създаден и първият ловен полуавтомат в света, който реално изстрелва 5 патрона за по-малко от 1 секунда!След катоBenelliпредставя модела 121, компанията се прочува в целия свят, а конкурентите трябва да чакат цели 50 години до изтичането на патента за болта на Бруно Чиволани, за да направят законно свои оръжия с инерционен затвор…

Второто предимство е допълнение към функционалността, защото ловците изискват високи балистични характеристики. И именно в тази област Benelli въведе различни решения, за да гарантира прецизност и точност, както с гладкоцевни, така и с нарезни цеви.

 

 

Тук ключовата технология е Benelli Crio System. От 2001 г. цевите на оръжията са замразявани до минус 160 градуса Целзий, а после се затоплят до нормална температура. Технологията е взаимствана от производството на космическите спътници. Тя уплътнява структурата на метала и премахва напрежението в стоманата, която става  по-твърда и по-здрава. Така и цевите могат да се направят с по-тънки стени. Това олекотява готовата пушка, а точността се увеличава!

Последната иновация за подобряване на точността е от 2023 г. - новият профил на цевния канал при гладкоцевните ловни оръжия - Benelli Advanced Impact.

Тук имаме радикална промяна, която позволява сачмите да се движат в цевта с по-висока скорост, без значение от ползваните патрони! Роякът от сачми не само лети по-далеч, но и остава по-гъст до срещата с целта. По-високата начална скорост, гарантира и по-силен удар, а и по-дълбоко проникване на сачмите.

 

 

И най-забележителното - Benelli Advanced Impact е първото решение, което дава представяне със стоманени сачми, което е съвсем близо до стрелбата с оловни! А това е радикален скок в екологичността при лова, която светът очакваше от десетилетия!  

Третото предимство е насочено към комфорта на стрелеца. Целта на технологията Benelli ComforTech е да  намали силата на отката, предавана на стрелеца след изстрела. Италианците направиха това, първо през 2005 г. при оръжията с полимерни приклади. Те получиха по 13 шеврона, диагонално вградени в приклада.

След много изследвания и тестове, инженерите  представиха това уникално решение, което заедно със задтилъка AirCell намалява силата на отката и подскачането на дулото с цели 47 %, а това позволява следващият прицелен изстрел да стане много по-бързо! В лова това означава по-сигурно поразяване на целта.

 

 

 

Днес имаме и още по-развита технология за редуциране на ритането - Benelli Prorgessive Comfort System от 2015 г., която е и за орехови приклади. Това е полимерна вложка с различни по дебелина гребени, които не само намаляват силата на отката, но и се самонагаждат, според заряда на използваните патрони! Тук върху приклада има и  мек гребен с гел, който предпазва костиците в ухото и лицевите тъкани на стрелеца от вибрациите при стрелбата. 

Четвъртото предимство е финишът на готовите  продукти. Днес металните части на оръжията са третирани с  иновационното покритие Benelli BE.S.T. (Benelli Surface Treatment). Това е патентовано решение за антикорозионно и антиабразивно покритие на металните части, над което италианците са работили цели 10 години! Технологията съчетава нанасяне на метални и химически частици, чрез електрически, радиочестотни, плазмени и вакумни технологични процеси. Големият пробив е фактът, че покритието BE.S.T. се нанася при ниски температури, което запазва изцяло предимствата на криогенно третираните цеви! В същото време защитата на металните части е с гаранция25 години! 

 

 

 

Петото основно предимство на патентованите технологии на Benelli е, че позволяват на иновативната компания да бъде невероятно гъвкава и различна на пазара. Всъщност технологиите дават на ловците възможността да персонализиратсвоите пушки, както според предпочитания лов, така и според личните си вкусове по отношение на дизайн, защитни покрития и естетика на оръжията.

Очаквайте повече за моделите използващи тези технологии скоро.

 

Станете почитател на Класа