Гугъл Хром завладя света за 10 години

Google Chrome стана на 10 години и за този период успя да се превърне в доминиращия браузър с над 60% пазарен дял. С какво успя да спечели популярност на фона на конкуренцията на Internet Explorer, Mozilla Firefox и десетки други програми?

Основното беше въвеждането на т.нар. омнибокс – докато другите браузъри имаха едно поле за изписване на адреса и друго за търсене, Chrome обедини в едно двете функции. Просто, но гениално.

Режимът за анонимна работа. Независимо че той вече се предлагаше в Safari, с Chrome все повече хора използваха възможността да прегледат тайно някой сайт с неприлично съдържание или просто да не оставят следи от търсенето в историята си.

Скоростта. На фона на останалите браузъри отварянето на сайтове с Chrome ставаше в пъти по-бързо, давайки възможност на Google да интегрира в него и допълнителни услуги като електронна поща, обработка на документи и електронни таблици.

Активните табове. Всяка отворена страница в браузъра действа сама за себе си дори и във фонов режим. Така при срив на някоя от тях се избягва рестартиране. От друга страна, този режим натоварва процесора и оперативната памет, водейки до по-бързо изтощаване на батерията при преносими компютри.

Многото допълнителни настройки. И в момента Chrome е браузърът, който дава възможност да направите най-много явни и скрити настройки за начина, по който си взаимодействате със сайтовете. А в последната версия сигурността е издигната на много високо ниво, ограничавайки досадните и опасни реклами и внезапно стартиращите видеа.

Не на последно място, браузърът послужи и за създаването на оперативна система, с която работят цяло поколение преносими компютри – т.нар. chromebooks. Това са леки и стабилни машини, които се използват в много училища заради достъпната си цена.

Станете почитател на Класа