Саудитска Арабия може да отложи публичното предлагане на Арамко

Прегрупирането на държавни активи ще позволи на Саудитска Арабия да отложи първичното публично предлагане (IPO) на националния петролен гигант Aramco до 2020 г. или дори след този период, съобщава Reuters като се позовава на три независими източника. В същото време Саудитска Арабия ще продължи да инвестира в различни икономически и развойни проекти.

Миналата седмица Aramco потвърди за Reuters, че работи върху потенциалната покупка на „стратегически дял" в местния нефтохимически производител Saudi Basic Industries Corp 2010.SE част от Фонда за публични инвестиции на Саудитска Арабия, пише publics.bg.

Сделката може да вкара десетки милиарди долари във фонда, което ще му осигури достатъчен ресурс да продължи с плановете за създаване на работни места и за диверсификация на икономиката извън износа на петрол. Тези планове включват и бизнес зона за 500 млрд. долара в северозападната част на страната.

Основната цел на листването на Aramco, което първоначално беше предвидено за края на 2018 г. и можеше да се окаже най-голямото първично публично предлагане в историята, беше да се наберат средства за Фонда за публични инвестиции, превръщайки го в двигател на трансформация за икономиката на Саудитска Арабия.

Планираната сделка обаче ще позволи на правителството да спечели време с първичното публично предлагане на акциите на Aramco, според източници от бранша и от банковия сектор, посочва Reuters.

Сделката ще осигури почти толкова средства за Фонда за публични инвестиции, колкото потенциалното IPO на Aramco, но ще даде време на правителството на Саудитска Арабия да реши важни въпроси, като например дали акциите на петролния гигант да се предложат на международните пазари, както и в Риад.

Крайното решение, свързано с IPO-то зависи от принц Мохамед, посочват източниците на Reuters. Планираното публично предлагане е част от амбициозен план за диверсифициране на икономиката на Саудитска Арабия. Когато принцът обяви плана да продаде 5% от Aramco през 2016 г., той прогнозира, че продажбата ще оцени компанията на 2 трлн. долара и дори повече.

От тогава редица анализи на представители от петролната индустрия, оценяват компанията на по-малко – около 1-1,5 трлн. долара, внушавайки, че фондът ще получи около 50-75 милиарда долара от IPO-то.

Станете почитател на Класа