ФБ няма да маха фалшивите новини

Facebook обяви, че няма да премахва фалшивите новини от своята платформа, защото те не нарушават нейните общностни стандарти, съобщи Би Би Си. В момента социалната мрежа прави рекламна кампания във Великобритания, в която декларира, че „фалшивите новини не са ни приятел".

Но компанията казва, че потребителите ѝ имат различни гледни точки и отстраняването на измислените постове ще е в противоречие със свободата на изразяване. Все пак от компанията се ангажират съобщения и твърдения, които изглеждат изфабрикувани, да получават по-нисък рейтинг и да не се показват толкова често в полето за новини.

Facebook е критикувана за ролята си в разпространяване на фалшиви новини, след като стана ясно, че Русия е използвала социалната мрежа, за да влияе на президентските избори в САЩ.

През декември 2016 г. компанията се опита да обозначава фалшивите новини с червен предупредителен знак, но година след това се отказа от практиката с обяснение, че подходът не е свършил очакваната работа. Академичните изследвания сочат, че поставянето на категоричен знак до публикация в действително може да затвърди подсъзнателни схващания, а това е обратното на онова, което се надявахме да направим, обясниха тогава от компанията. Вместо това потребителите, които правят опит да прочетат статия със спорно съдържание или да я споделят, получават възможности да прочетат и други статии по темата, чиято достоверност е проверена.

Станете почитател на Класа