Хакери за туристическите сайтове

Хотелите, авиокомпаниите и туристическите сайтове са под обсада от измамници, които използват фалшиви или откраднати кодове за достъп, за да влязат в профили, като използват мрежи от заразени със зловреден софтуер компютри – ботнетове, показва последното проучване State of the Internet на технологичната компания Akamai. Експертите ѝ са анализирали близо 112 млрд. автоматични влизания в сайтове и 3,9 млрд. опита за проникване в профили, които засягат индустрията на авиокомпаниите, хотелите и туристическите пътувания. Близо 40% от трафика в хотелските и туристическите сайтове е класифициран като измамен.

Анализите на зловредните опити за проникване показват, че между ноември 2017 г. и март 2018 г. около 650 млн. атаки са дошли от руски сървъри, а 625 млн. от китайски.

Изследователите не са сигурни защо индустрията е толкова привлекателна за хакерите, но вероятното обяснение е, че сайтовете съдържат ценна информация за организираната престъпност заради пазената в профилите лична информация. В повечето акаунти има данни за банкови карти, а в някои от тях дори и копия от лични документи, които в някои държави се изискват от местните власти преди чекиране в хотелите.

Също така цел на хакерите са и програмите за лоялност, с които потребителите събират точки при ползване на различни услуги. Те могат да се прехвърлят от един в друг акаунт и да се използват за плащания на туристически пакети или други услуги или предмети.

Хотелите като цяло остават сериозна цел за хакерите, които често използват и пробиви в техните wi-fi мрежи, за да проникнат в мобилните устройства и преносимите компютри на техните гости.

Като цяло през шестмесечието Akamai е измерила нарастване на DDoS атаките с 16% спрямо същия период на миналата година. Една от най-големите е дошла от група, която е координирала действията си през чатове на платформи като Steam и IRC. Любопитното в този случай е, че вместо да използва ботнетове, нейните атаки са били извършени от група от истински хора.

Като най-голям успех в битката с подобни мрежи от Akamai посочват разбиване на сайт за наемане на хора за DdoS атаки с над 136 000 потребители през март от отдела за киберпрестъпления на холандската полиция. И

Кейс спасява телефона при падане
Всеки е изпускал телефона си и дори да е защитено с кейс, устройството може да пострада сериозно или да потроши дисплея си. При това гаранцията не покрива тези щети, а ремонтът може да се окаже толкова скъп, че покупката на нов телефон да е по-изгодна. Но Филип Френцел, инженер в университета в Аален, Германия, е направил прототип на кейс, който при падане разтваря пружиниращи опори и телефонът пада „като котка" на четирите си лапи.

Активният, предпазващ от падане калъф на Френцел спечели голямата награда на Германското общество по мехатроника, което е разглеждало проекти на инженери и студенти от цялата страна.

Целта на инженера е била да създаде сигурна обвивка, която в общи линии да запазва дизайна на устройството. В нея има сензори, които усещат кога то пада, и задействат предпазителите. Първоначалната му идея е била да разположи надуваща се материя, подобно на въздушната възглавница на автомобилите, но пружиниращите опори са се оказали по-компактно решение. В нормално състояние те са прибрани в кейса, но при падане на телефона се изстрелват от четирите му края и осигуряват защита.

След като свършат работа, те могат да се приберат навътре, за да се готвят за следващото изпускане на телефона. Инженерът смята да финансира своето изобретение чрез платформата Kickstarter.

Станете почитател на Класа