Луфтханза отмени десетки полети

„Луфтханза" отменя най-малко 800 полета, планирани за днес, 10 април. Причината е предупредителната стачка, която обявиха служителите на четири летища в страната, предава германският телевизионен канал ARD.

Засегнати ще бъдат 90 хил. пътници, за които има заместващ полетен план. В сряда полетните операции трябва да се извършат отново по график. Решаващият кръг на преговорите за колективни договори на служителите ще се състои на 15 и 16 април, но въпреки това синдикатите решиха да увеличат натиска върху работодателите и да организират нови предупредителни стачки. По-рано бе съобщено, че пасажерите, които в понеделник и вторник имат планирано пътуване от и до летището във Франкфурт на Майн трябва да се подготвят за чакане и отмяна на полетите.

Причината е предупредителна стачка, която може да доведе до „значителни забавяния на операциите и отмяна на полети", става ясно от съобщение, публикувано на официалната интернет страница на летището.

В понеделник засегнати на летището във Франкфурт на Майн ще бъдат изходите А и Z на Терминал 1, които ще бъдат изцяло затворени. Интересното е, че все още няма яснота кои точно служители ще се включат в стачните действия. Във вторник обаче може да се очаква забавяне на работата на всички изходи, предупреди летищният оператор „Фрапорт".

Пасажерите трябва да предвидят по-ранно пристигане на летището, за да преминат в срок необходимите проверки. Повече от 2,3 млн. служители настояват за шестпроцентно увеличение на заплатите си. Работодателите все още не са представили предложение за преодоляване на ситуацията. Преговорите за промяна в колективния договор започна на 26 февруари. Оттогава насам синдикатите подкрепят исканията си със стачки.

Станете почитател на Класа