БДЖ пълни джоба на конкуренцията

Двете държавни железопътни компании – БДЖ и Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ), са изправени пред нов проблем. Техните служители искат да стачкуват, тъй като не са си получавали заплатите от няколко месеца.
Оказва се, че ако от БДЖ си изплатят задълженията, проблеми с финансите в НКЖИ няма да има. Само че от държавния превозвач нямат пари и обвиняват за лошото си състояние кризата, „Кремиковци“, лошото време и какво ли още не, само не и собствената си търговска политика. През това време частните жп превозвачи не спят и са на печалба независимо от кризата. Дори най-големият от тях - „Българска железопътна компания“, е удвоил товарите си в сравнение с миналата година.
А за да изглежда още по-драматично картинката, се оказва, че БДЖ ще закрива и представителствата си във Варна и Бургас. Независимо че транзитните товари минават точно през пристанищата там. По този начин държавният превозвач създава предпоставки за още по-добри финансови резултати на преките си конкуренти. Които без съмнение ще се възползват от тях. Така проблемите по веригата се увеличават още. Остава думата да си каже и новото ръководство на транспортното министерство, което трябва да поправя в движение грешките на БДЖ.

Станете почитател на Класа