Качественото остава скъпо дори в криза

Според доклад на агенция „Лукс имоти“ през последното тримесечие на тази година се очаква повишаване на продажбите на луксозни имоти с до 15%, а догодина е възможно нарастване на цените с нови 10%. В същото време британският "Индипендънт" вчера писа, че навън страната ни се определя като най-големия кошмар на европееца по отношение на недвижимите имоти. „Цените ще се повишат, цените ще падат, сделки ще има, сделки няма да има...“. В този омагьосан кръг се въртят мненията и прогнозите на експертите на пазара на недвижимости през последните няколко месеца. Но кой е прав и кой е крив на имотния пазар май никога не е било съвсем ясно. Особено за купувача, който прекарва дълги и често обречени на неуспех часове. Първо, за да си осигури кредит, и после - за да разбере какво точно означава лукс и има ли той почва у нас.
Вярно е, че сегментът на качествените недвижимости най-вероятно първи ще се възстанови, защото цените са паднали най-малко, а предлагането винаги е било свито. Но е вярно също, че тези обекти, които могат да носят достойно понятието „уникални“, са твърде малко. Така че истинското качество остава скъпо даже и в криза.
Друг е въпросът, че мистерията около основни термини като „себестойност“, „високо качество“, „чудесна локация“ остава. Защото почти всички продавачи ги използват като оправдание за по-висока цена. А в същото време сделки за истински луксозни имоти почти липсват.

Станете почитател на Класа