От световен лидер България пада до 42-ро място по цени на жилищата

Цените на жилищата у нас са отчели ново понижение от 17,8% през първото тримесечие на 2010 г. на годишна база, което ни отрежда 42-ро място в световната класация на консултантска компания Knight Frank. Не такава е обаче глобалната тенденция, дори напротив. Общо годишното изменение на стойностите за всички включени в проучването жилищни пазари (47 на брой) за първи път е положително – с ръст от 1.6%, което не се бе случвало от последното тримесечие на 2008 г. Само допреди три години – в последното тримесечие на 2007 г. страната ни беше първенец по ръст на цените с 30%.
Днес в 25 от изследваните пазари се отчита повишаване на стойностите. В Азиатско-Тихоокеанския регион скокът е средно със 17,8%. Най-успешни остават азиатските пазари като Китай, Хонконг и Сингапур, като всички бележат повишение от над 24%. Цените в Китай са нараснали два пъти по-бързо в сравнение с всички останали пазари - с 68%, според данните на Knight Frank. Според икономисти на японската консултантска компания Nomura се очаква спукване на балона на недвижимите имоти в Китай, като в следващите 12 до 18 месеца цените там ще паднат с до 20%. Засега стойностите на имотите в азиатската държава нарастват успоредно с развитието на икономиката.
Обратна е тенденцията в повечето европейски пазари. Естония е най-зле представилата се държава - там стойностите са се сринали с цели 40% през първото тримесечие спрямо година по-рано. Преди нея е Украйна със спад от близо 35%. Останалите балтийски държави също са в дъното на таблицата, като в Литва понижението е малко над 32%, а в Латвия – 26,3%. Малко по-добри от тях са резултатите в Ирландия, която е на 43-то място със спад от близо 19%. Непосредствено преди България е Хърватия, където цените са паднали с 11,4%, а Русия заема 40-о място с понижение от 9,1%. От съседните на България страни с най-добри резултати е Гърция, но дори и там нивата падат - с 2,6% за една година.
Скандинавските държави като Норвегия, Швеция и Финландия пък отчитат двуцифрен процентен скок на цените на жилищата, тъй като тяхната икономика не е засегната от бюджетни кризи или слаба валута, коментират експертите на Knight Frank. Във Великобритания, която е една от първите страни в Европа, която излезе от рецесията, цените са нараснали с 8,8%. Отвъд Океана, в САЩ, стойностите са нараснали с 2,3%. В Дубай, който измина пътя от най-успешния пазар до най-слабия по време на глобалната криза, цените са отбелязали спад от 8,2% през първото тримесечие.

Станете почитател на Класа