Всеки шести купувач договаря по-ниска цена на имот

Всеки шести купувач на имот през май е успял да договори цена, по-ниска от определената от независим оценител, сочат данни на КредитЦентър. В повечето случаи това са имоти, закупени с инвестиционна цел и собствениците им се нуждаят от пари в брой в кратки срокове. От компанията уточняват, че договорената по-ниска цена не е гаранция, че имотът е подходящ за всеки клиент.
В резултат на активността на банките и клиентите, ипотечните кредити през май са се увеличили с 8% спрямо април, уточняват още от КредитЦентър. Въпреки това средният размер на кредита е спаднал в резултат на по-ниските цени на жилищата и заради увеличения дял, който малките областни центрове заемат в статистиката.
Според експертите през предходния месец са се появили предложения за до 100% финансиране, но до сделки при тези условия се достига трудно. Желанието на клиентите да получат пълната сума най-често е нереалистично с оглед на техните текущи доходи и стойността на имота, който купуват. Тихомир Тошев, изпълнителен директор на КредитЦентър, коментира, че очакванията са през следващите месеци ипотечни кредити да се теглят предимно за имоти, договорени на по-ниска от средната за района и типа жилище цена. Според него добрата новина е повишаващата се ликвидност на пазара на жилищни имоти. Когато пристъпвате към теглене на кредит, бъдете сигурни, че имате добър имот, изгодна цена, сума за вноската, която не надвишава 40% от месечните ви доходи. Освен това отделете сума, равна на минимум 3 месечни вноски на депозит в банка, съветва Тошев.
Според данните на КредитЦентър средният размер на изтеглените през май ипотечни заеми в страната е 36 420 евро. В столицата средното ниво е 41 950 евро, което представлява понижение спрямо април с малко над 1000 евро. Спад в изтеглените суми има и във Варна - 37 750 евро. В Пловдив средният размер е с най-ниска стойност – 26 620.
Най-активни потребители на ипотечни кредити са били хората на възраст между 26 и 35 години. Тенденцията най-младите да се активизират пък продължава и те заемат дял от 4.6% от всички кредитополучатели, сочи анализът на КредитЦентър. И през май най-голям дял заемат сделките с финансиране от 50% до 60%, уточняват от компанията. Расте обаче и броят на хората, които използват 70% до 80% външно финансиране – тези кредитополучатели представляват почти 25% от всички през месец май.

Станете почитател на Класа