×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 268

Агенции очакват ръст на продажбите и на цените на жилищата през 2014 г.

  • За 2013 г. е имало около 10% повишение на сделките с жилищни имоти

 

Мая Цветкова

 

Едни от най-големите агенции за имоти у нас прогнозират ръст на сделките за покупко-продажба на жилища през 2014 г.. Те коментираха за в. „Класа.бг", че очакват и повишение на средните цени на апартаментите, по всяка вероятност с малко.

 

По данни на „Адрес" и „Явлена" през 2013 г. сделките за покупки на жилища като цяло в страната имат увеличение с около 10-15%. Прави впечатление , че за разлика от предишните няколко години, през миналата се увеличават покупките на тристайни апартаменти, като сделките с тях са се изравнили с тези за двустайни.

 

Средната месечна вноска по ипотечен кредит през 2013 г. се е покривала с около 55% от средните доходи на работещите българи, което означава, че сега жилищата са най-достъпни от 10 години насам, каза изпълнителният директор на „Адрес" Георги Павлов. Той допълни, че е най-добре месечните вноски по ипотечни кредити да не надвишават 30% от доходите. Според наблюденията на агенцията, в градовете София, Пловдив, Варна и Бургас жилищата са най-достъпни, тъй като там и доходите на хората са по-високи. От друга страна, за тези градове има очаквания за вдигане на цените на имотите през 2014 г. Стара Загора и Велико Търново също са между градовете с най-достъпни за покупка имоти.

 

За миналата 2013 г. апартаментите с цени до 50 000 евро са били най-предпочитани, като предвижданията са за 2014 г. тази сума да се вдигне до 55 000 евро.

 

Открояваща се тенденция е засилване на търсенето на новопостроени жилища, показват данните на „Адрес" и „Явлена". Причината за това донякъде е големият спад на ново строителство през последните години. През тази година вероятно ще продължи нарастването на интереса към нови жилища, като в някои градове може да се стигне и до надвишаване на търсенето над предлагането им – което пък съответно ще покачи и цените им.

 

Както и досега, над 80% от жилищата се купуват с цел собствениците им да живеят в тях. Започналият лек ръст на покупките на апартаменти с цел инвестиция вероятно ще продължи през настоящата година.

 

Агенциите за имоти са единодушни, че намалените лихви по ипотечните кредити и благоприятните условия за отпускането им също са причина за оживлението на пазара на жилищни имоти. През 2014 г. ще се увеличава броят на хората, които ще купуват жилища с помощта на ипотечни заеми, подчерта Георги Павлов.

 

„Цените на качествените жилища в градовете ще растът, но отсега не мога да прогнозирам с колко, защото това зависи от търсенето", коментира за "Класа.бг" генералният мениджър на „Явлена" Страхил Иванов. Той уточни, че в случая има предвид новопостроени апартаменти с площ 150-200 кв. м, намиращи се в „добри" квартали на големите градове. По думите му, стимул за покупката на имоти с цел даването им под наем са и сравнително ниските лихви по депозити.

Станете почитател на Класа