Пазарът на луксозни имоти се раздвижва, цените няма да падат

След последното тримесечие на 2010 г. и първото на 2011 г. пазарът на луксозните имоти вече се раздвижва и през следващите две години ще остане стабилен. Това сочат прогнозите на компанията за недвижими имоти в луксозния клас - Unique Estates. Същевременно цените, на които се сключват сделките, няма да падат от сегашните нива.
Клиентите вече са се поуспокоили и са осъзнали, че моментът е подходящ да направят своя избор във високия клас апартаменти и къщи. Бяхме едни от последните, които влязохме в кризата, но сме и едни от първите, които излизаме от нея, коментира Весела Илиева, изпълнителен директор на Unique Estates. Клиентите от своя страна търсят завършени имоти за живеене, с целия набор от документи и предпочитат да купуват обзаведените жилища. Най-желаните са големите имоти с повече стаи и площ над 200 кв. м, както и къщите с 3-4 спални и голям двор. Водещ фактор при избора остава цената. Сделки за имоти над 1 млн. евро почти не се сключват. Основно търсенето е ориентирано към къщи за около 400 хил.- 600 хил. евро и апартаменти на цена между 200 хил. и 350 хил. евро. В най-ниския сегмент, за суми около 50 хил. евро, се случват предимно покупки със спекулативен характер. Във високия клас на жилищата се реализират сделките на практика. Това се дължи на факта, че клиентите в този сегмент оперират със собствени средства, а не разчитат на финансови институции.
В средния клас на имотите почти няма раздвижване. Причината е най-вече липсата на кредитиране от страна на банките, което беше популярна практика преди. Локацията също остава важен фактор, защото жилище на отлично място, дори и да е за основен ремонт, винаги държи цената си и остава луксозно, коментира още Илиева. Средната цена за кв. м, на която се сключват реално сделките, в района на Драгалевци излиза около 1300 евро, за Лозенец е 1000 евро, в центъра – 1300 евро, за Южния парк – 1200 евро, а в близост до Докторския паметник стига до 2500 евро.
Профилът на купувачите е предимно на наши граждани, заемащи високи управленски позиции или такива на средно ниво. Много клиенти в сектора се явяват и българи, които живеят в чужбина. Те се оказват хората, готови да платят за имота по-висока цена от пазарната. Страната ни се оказва непривлекателна за чужденците в момента и единствените, които проявяват интерес, търсят единствено жилища под наем. Цените там варират между 2 хил. евро на месец (за апартаментите) и 3 хил. евро (за къщите).
По отношение на предлагането, докато преди офертите са били една или две, в момента клиентите имат голям избор и дори стават донякъде капризни. Те са отлично информирани за пазара, имат по-големи изисквания и до сделка се стига след 13-14 огледа, при среден брой от 5 проучвания преди, сочат данни на компанията. Цените на жилищата не са се покачили, а офертите в интернет сайтовете в повечето случаи са завишени с около 30-40%. Реалното равнище, на което се сключват сделките, е по-ниско от обявените първоначално. Все пак е необходимо точно да се таргетират ценово предлаганите имоти, за да се стигне по-бързо до успешното им реализиране на пазара. Така няма да има залежали апартаменти за период над 2 години, както се случва при някои надценени квартири, добави Илиева.
По отношение на регионите в България, сделките за луксозни имоти се сключват предимно в София, като Варна също се явява добър пазар. По морето се разчита предимно на интереса на рускоговорящите клиенти.

Станете почитател на Класа