К. Стаменов: Български заводи преминават на алтернативни горива и доставчици на газ

К. Стаменов: Български заводи преминават на алтернативни горива и доставчици на газ
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    15.12.2022
  • Сподели:

Достатъчни ли са мерките за насърчаване на енергийната ефективност, коментира председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматориЗа да не спрат работа и да се унищожат производства при спрени доставки, редица енергоемки бизнеси в България като производства на стъкло, металургия, фармацевтика изпробват преминаване от природен газ към алтернативни горива.

 

 

Това съобщи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Константин Стаменов, председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

 

Според него възстановяването на Китай ще има сериозен ефект върху предлагането на втечнен природен газ (LNG), но няма яснота дали ще има достатъчно количества и на каква цена за Европа, които да заменят потоците от Русия.

"Има предприятия с непрекъснат режим на работа, които вече успяха да организират или са в процес на организиране на алтернативни горива. Тук не е толкова водеща цената, а по-скоро сигурността на доставките – при спиране на доставките на природен газ или ограничаване могат да бъдат унищожени съоръжения за милиони евро. Алтернативите са дизел или пропан-бутан. Това е процес, обикновено свързан с изграждане на нови съоръжения – трябва да се извадят строителни разрешителни, да се променят комплексните разрешителни – процедурата е обикновено над година", посочи Константин Стаменов.

По думите му използването на пропан-бутан се оказва икономически изгодно дори и при високите цени, но основната причина е да има алтернативни енергийни източници. „Промените се правят навсякъде, където е възможно, каза председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори и даде пример с предприятие от фармацевтичната индустрия, което е преминало на пропан-бутан, а стъкларски производства са тествали за кратки периоди работа на дизел.

Стаменов е на мнение, че поне за момента ситуацията с доставките на природен газ за България "изглежда добре", но напомни, че индустрията ще продължи да настоява да има компенсации и за високите цени на газа.

„От 2019 г. е станала масова практиката индустрията да купува газ от алтернативни на "Булгаргаз" доставчици и се мисли за портфейли от източници – както от спот пазара, така и по дългосрочни договори. Основен проблем за предприятията е да прогнозират какви количества ще са им нужни, което зависи от поръчките“, коментира експертът.

Стаменов отбеляза, че друго голямо предизвикателство пред индустрията е да има достатъчно енергия от ВЕИ и мерки за насърчаване на енергийната ефективност.

„Логично е да има призиви за намаляване на цените на бизнеса заради компенсациите за цените на тока над 200 лв./MWh, които са дали "глътка въздух", посочи експертът. – Това ще подкрепи и целта на България за влизане в еврозоната, тъй като ще доведе до спад в инфлацията.“

Кои са предизвикателствата за доставките и цените на природния газ? Какво ще е влиянието въвеждането на граничен въглероден данък за промишления внос в ЕС върху индустрията на Стария континент? Инвестират ли производствените фирми в България в енергийна ефективност, намаляване на отпечатъка и по-конкурентна продукция? Какво е бъдещето на рафинерията "Лукойл" в Бургас? Рецесията ли е най-голямото предизвикателство през 2023 г.?

 

 

 

Станете почитател на Класа