Александър Николов: Очаква се един от реакторите ни да е с различно от руското ядрено гориво

Александър Николов: Очаква се един от реакторите ни да е с различно от руското ядрено гориво
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    04.07.2022
  • Сподели:

Няма нужда от всяване на паника в населението. Електроенергийната система е стабилна и при какъвто и да е сценарий дружествата ще се справят. Това каза министърът на енергетиката в оставка Александър Николов в предаването „120 минути“ по бТВ в коментар на обтегнатите отношения между Русия и България.

Работи се по сценарии за спиране на всякакви връзки с руската страна, включително доставките на петрол и ядрено гориво. В процеса по снабдяване с ядрено гориво разговори се водят с няколко доставчика, заяви енергийният министър в оставка. „Очаква се един от реакторите на АЕЦ „Козлодуй“ да е с различно от руското ядрено гориво след 2024 г. По ред причини, най-вече търговски, не искам да споменавам конкретно държави или конкретни доставчици, тъй като това би могло да наруши обществения интерес на конкретния доставчик“, поясни той.

България получава азерски газ в пълен обем, но по алтернативно трасе. „Гръцката връзка е завършена изцяло, текат финални тестове. Остават процедурите по сертификация на ниво ЕС. Доколкото зависи от българската администрация се прави всичко възможно това да се ускори“, поясни Николов.

Той коментира и високите цени на горивата като подчерта, че пазарът на горива в България не е под шапката на Министерството на енергетиката и БЕХ. Той поясни, че в рафинерията не се преработва само руски петрол, а пазарите са отворени и това неминуемо оказва влияние върху цените. „Ако регулаторните органи в България си свършат работата, мисля, че това, дори да не доведе до драстично намаляване на цените, ще доведе до много по-голяма яснота в обществото защо са такива цените“, посочи Александър Николов.

Лоша комуникация и липса на коалиционен опит според него са причините за провала на кабинета „Петков“. Положителното обаче е, че това е урок и е част от позитивната промяна, която се случва в България.

Станете почитател на Класа