Жребий за мандати в КЕВР

След жребий, който бе теглен в Комисията по енергетика, бяха прекратени мандатите на досегашните членове на Комисията по енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Александър Йорданов, Георги Златев, Валентин Петков и Ремзи Осман.

Съгласно приетите процедурни правила се проведоха три групи тегления. Това се прави, за да не се получи така, че да бъдат сменени всички членове на някой от съставите в КЕВР. При първото теглене от комисарите в сектор енергетика – Александър Йорданов, Владко Владимиров, Георги Златев и Евгения Харитонова, се прекратиха мандатите на Александър Йорданов и Георги Златев.

При второто теглене от двамата комисари от ВиК сектора – Валентин Петков и Димитър Кочков, бе прекратен мандатът на Валентин Петков.

Третият жребий направи избор между икономическия и юридическия комисар – Светла Тодорова и Ремзи Осман, като мандатът бе прекратен на Ремзи Осман.

До 17 април ще се правят предложения за нови членове на КЕВР. Очаква се от началото на май Комисията за енергийно и водно регулиране да заработи с нов състав.

Малко преди това от Асоциацията за свободен енергиен пазар (АСЕП) се обяви против жребия, като начин за обновяване на състава на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това се казва в нейна позиция до председателя на Комисията по енергетика Делян Добрев, енергийния министър Теменужка Петкова, председателя на КЕВР доц. Иван Иванов и до медиите.

„Въпреки предимствата на новата процедура за избор на членове, не можем да се съгласим с § 41, алинея (1), който регламентира, че Комисията през първия мандат се обновява по жребий. Жребият е механизъм, условно предоставящ равнопоставеност, но същевременно изземващ важни институционални правомощия, които биха определили мотивиран избор, основаващ се на обективни критерии", се казва още в позицията.

Затова от АСЕП настояват за провеждане на явна процедура, която да включи оценка на индивидуалната работа и принос на всеки комисар. Подобен анализ ще гарантира най-подготвените и експертни кадри да останат в състава на КЕВР с пълен мандат. Това би било малко възможно, ако процедурно се освободят на случаен принцип чрез жребий, посочват още от Асоциацията.

Станете почитател на Класа