Минималната работна заплата – по нов начин

Правителството официално предлага минималната работна заплата в България да се формира на база на важни социално-икономически критерии, като инфлация, производителност на труда, заетост, динамика на брутния вътрешен продукт (БВП) и др.
На сайта за обществени консултации е публикуван законопроект на кабинета за ратифициране на Конвенция №131 на Международната организация на труда (МОТ). Чрез ратифициране на Конвенцията се гарантира балансиране и предвидимост в ръста на минималната работна заплата (МРЗ), както и прозрачен механизъм за нейното формиране, посочва се в мотивите към проекта.
По силата на Конвенцията промяната ще се прави на база на редица важни социално-икономически критерии, като инфлация, производителност на труда, заетост, динамика на брутния вътрешен продукт (БВП) и др., а няма да се променя с решение на Министерския съвет, както досега.
Ратификацията на конвенцията задължава веднъж определена минималната работна заплата за страната периодично да се актуализира в съответствие с измененията в разходите за живот и другите икономически условия.
Предвиждат се и изчерпателни консултации със заинтересованите представителни организации на работниците и служителите и на работодателите.
Работодателите по никакъв повод не могат да определят в трудов договор по-ниска работна заплата от тази, която е установена като минимум. Определената минимална работна заплата е задължителна за работодателя и не може да се намалява нито по колективен, нито по трудов договор, предвижда конвенцията.

Станете почитател на Класа