За търсенето на работа

Много често хората си търсят работа в спешен режим. „Мразя шефа си и трябва да се махна веднага" или „Пак пропуснаха моя ред за повишение, напускам". Или, когато всяка неделя са със свит стомах, защото трябва да отидат на работа на следващия ден, работната атмосфера ги прави нещастни, а те от своя страна прехвърлят тези негативни емоции върху семейството си.
Да, това определено са сериозни причини да търсите нова работа, но процесът може да отнеме време и последното, което искате, е да приемете оферта, която ще ви постави в подобна токсична среда като тази, в която се намирате. И причината е само защото искате да напуснете кораба колкото е възможно по-бързо.
Обратното, изключителна рядкост е служител, щастлив на работното си място, с любезен шеф и прилично заплащане, да си каже: „Обичам работата си, но тръгвам на интервюта за нова". На пръв поглед изглежда нелогично, но съвсем не е.
Вижте ситуацията по този начин: Ако винаги сте в режим на търсене на работа, вие действате от силна позиция. Не сте притиснат от обстоятелствата, че "утре трябва да започнете на ново място". Това означава, че възможността да се провалите на интервютата, защото сте нервни, е малка. Ще имате и възможност спокойно да оцените новия си работодател (не забравяйте, че трябва да ги интервюирате, така както те интервюират вас).
Като държите очите си постоянно отворени, актуализирате резюмето си, приемате срещи на кафе, кандидатствате за работа „просто за забавление", изграждате връзки с работодатели, което означава, че сте силен. Когато ходите на интервюта при такива обстоятелства, оценявате обективно дали си заслужава и какви са вашите възможности. И тъй като процесът е нормален и протичащ по вашите условия, вие не се притеснявате да отговаряте на предизвикателни въпроси или да оспорвате нещо от казаното, защото сте уверен в себе си. Потенциалните работодатели усещат това и го ценят.
Никой не знае какво ще му донесе утрешният ден. А практиката показва, че рядко има вечно щастие. Дори и сега да се чувствате фантастично на работното си място, утре може да съкратят отдела ви или да го слеят, или невероятният ви шеф да бъде прехвърлен на друга позиция.
Добрите времена няма да траят вечно, така че, ходейки на интервюта и поддържайки форма, ще имате активна и здрава мрежа, която може да ви потрябва. Какво лошо може да произтече от това? Да отхвърлите оферта за работа? Да прекарате малко време извън офиса?
Има и нещо друго – в тези случаи винаги ще договорите добри условия, защото потенциалният работодател ще знае, че не сте притиснат. Ще може да обърнете внимание на всички аспекти: заплащане, работно време, длъжностна характеристика, отговорности и перспективи. Ако действате в режим на спешност, най-вероятно ще обърнете внимание само на парите, мислейки за ипотеката.
Може би сте виждали кандидати за работа, които се явяват на интервю с нагласата „просто искам да видя какво предлагате". Тези кандидати често контролират интервюто, очевидно са щастливи в работата си и излъчват позитивна енергия по време на разговора (вместо тъжната емоция на търсещия на всяка цена работа човек).
Ето защо трябва да актуализирате автобиографията си, да кандидатствате за работа и интервю по всяко време, особено когато сте щастливи. Отидете на разговор и вижте какво ще излезе, бъдете отворени към потенциалните резултати, защото този подход може да ви отвори вратите към по-добро бъдеще.

Станете почитател на Класа