Брат на депутат от ПП и Павел Вълнев ще строят стратегически фотоволтаици в Северна Македония

Брат на депутат от ПП и Павел Вълнев ще строят стратегически фотоволтаици в Северна Македония
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    15.12.2021
  • Сподели:

Става дума за Боян Табутов, брат на 38-годишният Владимир Табутов от Благоевград, който влезе в парламента като втори в листата на "Продължаваме промяната", след водача Андрей Гюров, който е председател на ПГ на коалицията

 

 

 

В понеделник, 6 декември, дружеството RINUABLE POWER INTERNATIONAL, ДООЕЛ Скопие се сдоби с лиценз за търговия с електрическа енергия. Лицензът от Комисията за енергийно регулиране е издаден в условия на пандемия, т.е. без подготвителна сесия, пише македонското издание "Телма".

 

Мегапроект: Брат на депутат от ПП и Павел Вълнев ще строят стратегически фотоволтаици в Северна Македония

 

Един ден след получаването на лиценз за търговия, компанията Rinauble получи още един македонски документ в краткото си бизнес портфолио. 

 

На същата сесия друга фирма "ХЕК СОЛАР МК ДООЕЛ Скопие" вписа в портфейла си решение за стратегически инвестиционен проект. Heck Solar трябва да инвестира 53 милиона евро във фотоволтаична електроцентрала с мощност 70 мегавата.

 

 

 

 

Правителството гласува решенията и двете различни компании имат много общо. Те са собственост на български политици, а централите на двете различни компании са на едно и също място. В Кисела вода на ул. Кире Кръстевски номер 33-1.

 

Когато КОД беше на адреса, където бяха регистрирани двама чуждестранни стратегически инвеститори, пердетата на офиса бяха пуснати и никой не отговаряше.

 

Павел Вълнев - енергиен дебютант в Македония

 

Павел Вълнев е собственик и управител на фирма RINUABLE POWER INTERNATIONAL, ДООЕЛ Скопие. 

Вълнев е американец с български произход. Семейният бизнес на Илинойс AmeriFright работи от 15 години и се занимава с логистика и транспорт, за които работят над 500 камиона и тежкотоварни автомобила. 

В края на 2020 г. той влезе в българската политика като вицепрезидент на Републиканската партия, създадена от Цветан Цветанов, бивш съратник на Бойко Борисов, когото обвини в корупция. 

Точно преди година Вълнев заедно с републиканския лидер Цветанов публикуваха материал в Дипломатическия куриер, в която остро критикуваха решението на правителството на Борисов да блокира Македония по пътя към ЕС вместо България, за да покаже лидерство на Балканите.

 

В началото на българската си политическа кариера Вълнев дарява милион долара на партията, която на изборите през март спечели 40 000 гласа или малко над 1 на сто. 

 

През юни тази година той подаде оставка от поста вицепрезидент на Републиканската партия, но в рекламното политическо видео в профила си във Фейсбук твърди, че е инвестирал в енергетика в Македония и че досега е инвестирал 100 милиона.

 

 

 

Някой, който би инвестирал 100 милиона евро в Македония, щеше да бъде известен или щеше да бъде в централния регистър. 

Но бизнесменът Вълнев го има само в енергийната компания от Кисела вода и в Кочани Хипотерм, която всъщност е фирма за производство на марихуана, където влезе през 2019 г. 

В тези две фирми няма служители. През Hypotherm има вход към фирма Kocani с 9 служители - Tetra Hip - която отново е в бизнеса с марихуана. 

В България бизнесменът има три фирми, нито една от които не е свързана с енергетиката - Вълнев имаше телевизия, която продаде преди 3 години, уж заради заплахи и натиск от правителството на Бойко Борисов.

Има фирма за недвижими имоти Америф, в която е съдружник със Славчо Караилиев, с когото имат Тетра Хип от Кочани.

 

Третата му компания се казва Face Beauty, верига салони за красота, в която той е партньор на Моника Валериева, героиня на българската жълта преса и заподозряна в укриването на данъци в съвместното дружество с Вълнев.

 

Правителството, което реши да избере Ринаубл или Вълнев за стратегически инвеститор, подчертава, че е американски инвеститор.

 

- Rinauble Power International е компания, собственост на Mr. Павел Бисеров Валиев, който е собственик на американската компания AmeriFreight Systems, която се занимава с транспорт и логистика от 2006 г., има опит в портфолиото си в петролния бизнес, който е част от енергийния сектор, а компанията си сътрудничи с клиенти като напр. Samsung, Panasonic, Vizio, Apple, Playstation и др., отговориха на въпросите на KOD от правителството.

 

И депутат, и енергиен магнат на 38 години - Владимир Табутов

 

Вторият стратегически инвеститор е Боян Табутов, чиято компания се казва "ХЕК СОЛАР МК ДООЕЛ Скопие". Въпреки че това са различни компании с различни собственици (Renuabl и Heck Solar), и двете имат седалище на един и същи адрес в Скопие Кисела Вода.

 

 

 

-ХЕК Солар МК ДООЕЛ Скопие е компания, създадена от ХЕК СОЛАР ООД България, която разработва и изгражда фотоволтаични електроцентрали на световно ниво, започвайки от 2012 г. и досега е реализирала проекти с инсталирана мощност над 2000 MW в световен мащаб, заявиха от македонското  правителство.

 

Българският сайт на ЕК се съдържат почти идентични данни с тези на македонското правителство. Те работят от 9 години и досега са монтирали над 2 гигаватчаса слънчеви централи. Компанията HEC има проекти в 12 държави, сред които най-голямата електроцентрала е построена в Казахстан и има проекти в САЩ, Австралия и Чили.

 

От страната, където е екипът, има 4 човека. Боян Табутов е шеф на операциите, а според македонски документи той е собственик на македонската Hack Solar. 

Неговият брат Владимир Табутов е основател на компанията. Но не е само това. Владимир е и новоизбран депутат в българския парламент от Благоевград, от редиците на спечелилата изборите "Продължаваме промяната", която застана и начело на новото българско правителство.

 

 

 

На 3 декември Владимир Табутов официално стана депутат в София, 4 дни по-късно в Скопие стана потенциален стратегически инвеститор в енергетиката. 

Проектът му се проверява и от оперативната група в Министерството на икономиката - дали този български политик има опит и банкови гаранции за проект на стойност 53 милиона евро в района на Пехчево, който е до неговия Благоевград.

 

Изданието се е допитало до правителството и няколко министри дали знаят политическите биографии на инвеститорите от България и имат ли връзки с македонски политици, но не получихме отговор.

 

Как протича процесът със стратегическите инвестиции - от идеята до парламента

 

Процесът на подбор на стратегически инвеститори в енергетиката, след решение на правителството, сега преминава към оперативна група, ръководена от Министерството на икономиката, с членове на ЕЛЕМ, МЕПСО и министерствата на транспорта и съобщенията, земеделието и околната среда. 

Предложеният оперативен план за всеки от тях ще бъде разгледан, за да се провери дали електричеството може да влезе безпроблемно в системата, дали земята може да бъде преустроена за тази бизнес цел, дали ще има въздействие върху природата. Най-важното - финансите са проверени, трябва да се осигурят банкови гаранции в размер на 3% от планираната инвестиция, която например локацията Долни Балван е около 1,9 млн. евро. 

Следва превръщането на всяка стратегическа инвестиция в закон и окончателното решение е на народните представители.

- Законопроектът е изготвен на базата на проект на споразумение за реализация на стратегическия инвестиционен проект. Преди приемане на Проекта на Споразумение за стратегическо изпълнение е необходимо да се предостави положително становище от Държавната прокуратура на Република Северна Македония. 

След предоставяне на всички необходими документи, законопроектът се приема от правителството и се внася в Общото събрание. 

 

Самият акт по приемането на Закона е прозрачен и всички граждани ще бъдат запознати с разпоредбите на Споразумението. Начинът на контрол на финансовите ресурси ще бъде определен в самото споразумение, отговориха от правителството.

За КОД обявиха и всички избрани стратегически инвеститори в областта на енергетиката, т.е. слънчеви електроцентрали и вятърни паркове.

 
Правителството реши да определи статуса на стратегически инвестиционен проект на компанията Rinauble за изграждане на слънчева електроцентрала с мощност 85 мегавата и обяви, че тази компания ще инвестира 63 милиона евро в проекта.

 

 

1. EFT (Обединеното кралство) е един от най-големите търговци на електроенергия в региона на Югоизточна Европа и извън него и в портфолиото си оперира енергийни съоръжения като топлоелектрически централи, водноелектрически централи и фотоволтаични централи.

 

2. -AKUO Energy е водеща френска компания за производство на електроенергия от възобновяеми източници, която до момента е инвестирала над 1,5 милиарда евро в проекти по света, в повечето случаи фотоволтаични централи.

 

3. -WPD е водеща немска компания за производство на електроенергия предимно от вятърни паркове, която до момента е реализирала над 480 проекта с инсталирана мощност над 5000 MW.

 

4. -ХЕК Солар МК ДООЕЛ Скопие е компания, основана от ХЕК СОЛАР ООД България, която разработва и изгражда фотоволтаични електроцентрали на световно ниво, започвайки от 2012 г. и до момента е реализирала проекти с инсталирана мощност над 2000 MW в световен мащаб.

 

5. - Rinauble Power International е компания, собственост на Mr. Павел Бисеров Валиев, който е собственик на американската компания AmeriFreight Systems, която се занимава с транспорт и логистика от 2006 г., има опит в портфолиото си в петролния бизнес, който е част от енергийния сектор, а компанията си сътрудничи с клиенти като напр. Samsung, Panasonic, Vizio, Apple, Playstation и др.

 

Страната очаква много от електроцентралите от нови възобновяеми източници, преди всичко слънце и вятър - да започнат да произвеждат електроенергия от около 2000 гигаватчаса годишно, които както ни писаха според текущите цени на тока са на стойност около половин милиард евро. 

Това е планираното бъдеще, а правителството обещава задължителни обществени консултации и презентации пред местното население, в близост до които ще бъдат построени слънчевите централи.

 

Миомир Серафинович

Станете почитател на Класа