ИСА: Борисов търси баланс или печели време. ДПС държи ключа за оцеляването на властта

Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ за събитията в България, в Европа и в света през месец февруари 2019 година под заглавие:

 

БЪЛГАРИЯ - ПОЛЕ НА СБЛЪСЪК МЕЖДУ САЩ И РУСИЯ. ИЗБОРНИТЕ ПРАВИЛА РАЗПАЛИХА ПОЛИТИЧЕСКА КРИЗА

 

ПРЕМИЕРЪТ - С ТРУДЕН БАЛАНС ВЪВ ВЪНШНАТА ПОЛИТИКА

 

ГЕРБ - С АВТОГОЛ ТРИ МЕСЕЦА ПРЕДИ ЕВРОПЕЙСКИЯ ВОТ

 

БСП НАПУСНАХА ПАРЛАМЕНТА. РИСКОВ ИЛИ СТРАТЕГИЧЕСКИ ХОД

 

ОБЕДИНЕНИТЕ ПАТРИОТИ – С ОКОНЧАТЕЛЕН РАЗВОД

 

ДПС ДЪРЖИ КЛЮЧА ЗА ОЦЕЛЯВАНЕТО НА ВЛАСТТА

 

КОНФЕРЕНЦИЯТА ПО СИГУРНОСТТА В МЮНХЕН – РАЗДЕЛЕНИЯТА ОСТАВАТ, ТРЕВОГИТЕ РАСТАТ

 

Ето резюме от ОСНОВНИ ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ: 


Глобалната политическа среда става все по-нестабилна.По признанието на генералния секретар на ООН международната система за контрол на оръжията се срива.

 

Големите държави търсят терени да демонстриратсилата си и да показват надмощието си в сферата на търговията, енергетиката, сигурността, дипломацията.

 

Това води до влошаване на световните икономически перспективи.

 

Всичко изброено в най-голяма степен засяга Европейския съюз и Балканите.


Евросъюзът вече е в режим на предизборна кампания като тонът, различията, цялостната динамика ще се изострят с приближаването на изборите за Европейски парламент през май 2019.


Югоизточна Европа, почти навсякъде в региона, е обхваната от политическа нестабилност по универсални теми „забравени“ от 80-те и 90-те години, при които опозиционни движения се борят за граждански права като честни избори, свободни медии, независимо правосъдие, плурализъм, демокрация. Опозиционните партии в Албания, България, Сърбия напуснаха съответните парламенти. Албанските депутати се отказаха от местата си с искане за незабавни избори. Сърбия е залята вече трети месец от непрестанни протести.

 

1askkk

 

В Румъния президент и опозиция заедно се борят за запазване на независимостта на съдебната система и гражданския контрол в политиката. Управляващите в Гърция поддържат съвсем крехко мнозинство, Преспанският договор не се приема добре в обществото, а опозицията има рейтинг три пъти по-висок от този на водещата партия Сириза.

В този паневропейски и регионален контекст е важно да се подчертае, че новите разделения нямат нищо общо със старата ос „ляво-дясно“. В идеен и идеологически смисъл те вече не означават почти нищо, а са само остатъчни етикети.

 

Политиката се атомизира по оста статукво-промяна. 

 

Първото иска стабилност, устойчивост, надграждане, а второто - смяна на лица, правила, модели и системи. 

 

На този фон България не е изключение. Политическата динамика се изостри още повече. За това повлияха както приближаващите избори, хетерогенния и труден за дефиниране субект „управляващо мнозинство“ и най-вече - опитите за промяна на Изборното законодателство към рестриктивна откъм граждански права и прозрачност на изборния процес посока.

 

Българската опозиционна левица напусна парламента в знак на протест. Не на последно място, за изостряне на ситуацията през изминалия месец повлия импортът на външни теми и интереси, които нямат особено общо с мястото на България в ЕС, икономическите и социални показатели – Венецуела.

 

Правителството работи във все по-тежка външна и вътрешна обстановка. Натискът върху България по геополитическия вектор нараства, а това катализира разделение и в управляващата конфигурация. Все по-често се чуват ултиматуми в рамките на голямата коалиция.

Борисов търси баланс или печели време. Това става все по-трудно в условията на остър геополитически сблъсък и на демонстрираната решителност на САЩ да поставят региона под свой контрол. Отчетливите им съюзници в тази посока са Украйна и Румъния.

България затъва в огромния проблем за икономиката си с демографската криза, която се разразява с много бързи темпове – от една страна поради по-високата смъртност, а от друга - поради сериозната емиграция, която продължава да се увеличава. Според доклад на МВФ за България населението в работоспособна възраст за периода 2015-2025 г. ще намалее с 12%, докато коефициентът на зависимост – отношението на хората в пенсионна възраст към работещите, ще се увеличи с 7%.

Дефицитът на кадри ще продължи да разтваря ножицата в нивото на заплащане и неравенство в България.

 

Все повече ефектът от намаляващото население в активна възраст влияе върху отчитането на заетостта.

Публикуваната за обществено обсъждане Национална стратегия за детето може да се определи като част от опитите за заличаване на идентичност – сексуална, национална, родствена. Налице са проявленията на сблъсъка либерализъм-консерватизъм. Под предлог за защита на децата от насилие има оправдан риск от тяхната „насилствена институционализация“ и разграждане на семейството и семейните
връзки.


Отварянето за поправки на Изборния кодекс от страна на ГЕРБ


беше политическа грешка, която доведе до рязко влошаване на институционалната среда и разпали мини-политическа криза. Остава огромно съмнение в обществото, че значителна част от законите и измененията по тях са плод на лобизъм, прокарване на корпоративни и бизнес интереси - без обществено обсъждане,
между двете гласувания и с неизвестно авторство.


Намесата на Борисов за отмяна на изборните промени показа три неща: първо - инстинктите му за улавяне на обществените настроения работят напълно, второ - има разминаване между него и парламентарната група по редица въпроси и трето - той запазва контрола върху партията и парламентарната є група, въпреки нейното негодуване.

С така предложените  изборни промени е премината една граница, което катализира съпротива от всички посоки.

 

Има опасност от делегитимиране на изборния процес.


Гражданският контрол, участието на гражданите в процеса на вземане на решения върху работата на парламента иправителството е сведен до минимум. Гражданските реакции са непоследователни, плахи, закъснели и вели. Стигаме до ситуации, при които президентът да се вслушва в техни становища до него и да връща законодателни промени, но когато трябва да се осъществи реалният натиск върху парламента от гражданското общество, той просто липсва и управляващото мнозинство без проблеми ги отхвърля.

Управляващите направиха „подарък“, който няма как да не се приеме от всяка здравомислеща опозиция. Опитите за прокарване на спорни промени в изборното законодателство в последния момент и отнемането на трудно извоювани права в изборния процес дадоха на БСП шанс да стане институционален говорител и изразител на общественото недоволство.

 

Народното събрание се превърна в училище за политици, които по време на своето пребиваване в парламента не схващат нюансите и особеностите на законодателния процес, функцията на парламента като контролен орган и неговата отговорност по отношение на конститутивната функция, какъвто е случаят с изтичащия мандат на Централната избирателна комисия (ЦИК). 

С позицията си ДПС да не се регистрира, но да участва в последвалата работа, партията засилва своята роля, вдига цената си.Евентуалното излизане на ДПС от зала ще доведе до предсрочни избори. Няма как парламентът да продължи да функционира в състав ГЕРБ, ОП и „Воля“, както във вътрешнополитически, така и във външнополитически план.

С оглед на предстоящите избори – европейски и местни, България е изправена пред политическа несигурност и нестабилност.


Риск, който се засилва от покачващите се цени в енергийния сектор. Темите, които ще доминират българската политика в следващите месеци, са изборите (като технология и правила), енергийната сигурност, вътрешни сблъсъци, кампанията за европейския вот. Това ще става в силно конфронтационен тон с тенденция към електорални размествания и вътрешнопартийни и коалиционни разногласия.

Конференцията по сигурността в Мюнхен става поредното огледало на факта, че познатият международен ред се разпада, а контурите на новия още не са очертани.

От посещението на външния министър на Северна Македония Никола Димитров е видно, че Скопие няма склонност да прави отстъпки по отношение на езика, самосъзнанието, народа, идентитета. Тепърва и в Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси предстоят разговорите по Възраждането, Илинденското въстание и особено на Втората световна война, където са големите различия в начина на тълкуването и възприемането на събитията.

 

Пъзелът за българското правителство става все по-сложен. Предстоящото посещение на руския премиер Дмитрий Медведев няма да е за поднасяне на цветя, а за поемане на конкретни икономически ангажименти. Руснаците искат да продават и транспортират газ, София иска същото, но нещата много трудно ще се реализират в този план. Американците са твърдо решени да откъснат Сърбия, а и България, от всякакви руски зависимости и връзки, отвъд икономическа изгода и развитие.

 

Анализът е изготвен от авторски колектив:

 

Д-р Калоян Методиев - политолог

 

Валерия Велева - Изпълнителен директор на Институт за стратегии и анализи

 

Таня Джоева - Институт за стратегии и анализи

 

Международни наблюдатели:

 

Борислав Ангелов (Русия, Македония )

 

д-р Пламен Христов (Гърция)

 

Д-р Антон Панчев (Албания и Косово)

 

Румен Гълъбинов (Икономика)

 

Съдържание:

 

I. ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ

II. УПРАВЛЕНСКА ДИНАМИКА И ИНСТИТУЦИИ

ТРУДНОСТИ ПРЕД ИКОНОМИКАТА – НАМАЛЕН ГЛОБАЛЕН РАСТЕЖ И ДЕМОГРАФСКИ СРИВ

ПАРЛАМЕНТ – ИЗБОРНИЯТ КОДЕКС РАЗПАЛИ ПОЛИТИЧЕСКА КРИЗА

ПРЕЗИДЕНТЪТ – СЪС СПОРНИ ПОСЛАНИЧЕСКИ РЕШЕНИЯ

III. ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ

ГЕРБ - С АВТОГОЛ ТРИ МЕСЕЦА ПРЕДИ ЕВРОПЕЙСКИЯ ВОТ

БСП НАПУСНА ПАРЛАМЕНТА. РИСКОВ ИЛИ СТРАТЕГИЧЕСКИ ХОД

ОБЕДИНЕНИТЕ ПАТРИОТИ – С ОКОНЧАТЕЛЕН РАЗВОД

ДПС ДЪРЖИ КЛЮЧА ЗА ОЦЕЛЯВАНЕТО НА ВЛАСТТА

 IV. ПРОБЛЕМНИ ТОЧКИ

СЛУЧАЯТ „ГЕБРЕВ” – ФАКТИ, РАЗВИТИЯ И ВЪЗМОЖНИ ПОСЛЕДИЦИ

V. ГЕОПОЛИТИЧЕСКА ДИНАМИКА

КОНФЕРЕНЦИЯТА ПО СИГУРНОСТТА В МЮНХЕН – РАЗДЕЛЕНИЯТА ОСТАВАТ, ТРЕВОГИТЕ РАСТАТ

БРЕКЗИТ - ХАОСЪТ ПРОДЪЛЖАВА, ВСИЧКИ ОПЦИИ СА НА МАСАТА

РУСИЯ – ПУТИН ОТПРАВИ КЛЮЧОВО ПОСЛАНИЕ КЪМ ВАШИНГТОН И НАТО

ГЪРЦИЯ - ДОГОВОРЪТ С МАКЕДОНИЯ ЗАСЕГА НЯМА КОНФЛИКТЕН ПОТЕНЦИАЛ

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ ВЕЧЕ Е МЕЖДУНАРОДЕН ЮРИДИЧЕСКИ ФАКТ

СЪРБИЯ - ОПОЗИЦИЯТА НАПУСНА ПАРЛАМЕНТА, МЕРКЕЛ Я ПРИЕ ОФИЦИАЛНО В БЕРЛИН

АЛБАНИЯ – ПОЛИТИЧЕСКАТА КРИЗА ЕСКАЛИРА

КОСОВО – ПРЕГОВОРИ СЪС СЪРБИЯ ЗА ПРИЗНАВАНЕТО НА НЕЗАВИСИМОСТТА Й

 

Пълният 53-страничен вариант е достъпен само за абонати.
За контакти и абонамент - 0878 852 713

 

 

0a

 

Станете почитател на Класа