Двама са малко, трима са много за кабинет

Пореден ден на преговори за съставяне на правителство с партийни лидери проведе шефът на ГЕРБ Бойко Борисов. Окончателно решение обаче и вчера нямаше, тъй като реформаторите отново се разделиха и не успяха да вземат единно решение. Предстои то да дойде в петък, пише „Стандарт" Лидерската среща в кабинета на Цецка Цачева продължи около два часа.Формулата за следващия кабинет засега изглежда като приказката - двама са малко, трима са много. А Реформаторският блок отново върна преговорите за съставяне на правителство в начална фаза. След двучасовите разговори по време на председателската среща в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи специално изявление пред медиите заедно с лидера на ДБГ и съпредседател на РБ Меглена Кунева. "От проведените разговори за мен стана ясно, че единствената възможна формула да се създаде правителство е, ако се направи коалиция на малцинството между ГЕРБ и РБ", заяви Борисов. И допълни: "Кабинетът ще ползва плаващо мнозинство". Общият брой на депутатите от ГЕРБ и РБ е 107, но Генерала обяви как всички лидери на срещата са подчертали, че "предсрочни избори зимата са фатални за държавата". И посочи: "Ние ще приемем подкрепата на всички партии в зависимост от темите. Аз поех ангажимент, ако съм премиер, всеки вторник дневният ред на Министерски съвет да се представя на лидерска среща". Вчера на поканата на Борисов се отзоваха Лютви Местан, Михаил Миков, Меглена Кунева, Валери Симеонов, Ивайло Калфин, Светлин Танчев и Румен Йончев. А срещата се проведе в кабинета на председателя на парламента Цецка Цачева. Стана ясно, че лидерът на "Атака" Волен Сидеров не е бил поканен, защото партията му отказа да участва в първия кръг консултации. А въпреки първоначалните очаквания лидерът на ДСБ и съпредседател на РБ Радан Кънев не присъства на разговорите. Само час след като Борисов и Кунева лансираха вариант за коалиционен кабинет на малцинството, включващ ГЕРБ и РБ, Кънев излезе с друга позиция: "Реформаторският блок поддържа усилията за постигане на мнозинство и управление в трипартиен формат между ГЕРБ, РБ и Патриотичния фронт". "Няма да коментирам хора, които на половин час си сменят мнението!", скочи видимо изнервен на реформаторите съпредседателят на Патриотичен фронт НФСБ-ВМРО Валери Симеонов. И припомни, че още преди дни патриотите имат позиция да подкрепят програма на правителството, а не да влизат в коалиция. От ГЕРБ не направиха официален коментар, но ключови ГЕРБери дадоха да се разбере, че ДСБ "си играят с огъня" и са на крачка от "откровен саботаж на десноцентристкото управление на страната".

Междувременно Кънев обясни, че вчерашното събрание на седемте лидери е било само с "консултативен характер" и поиска нови срещи с ГЕРБ и патриотите. След това изявление депутатите на Блока отново се събраха на заседание. На него те са взели решение да направят допитване до централите си дали да приемат участие в кабинет на малцинството. Отговорът трябва да е готов в петък, научи "Стандарт". Според десни депутати вероятността да е положителен е изключително малка. Причината е, че подобен формат не дава възможности за реформи, мотивираха се те.

Непосредствено след лидерската среща и преди изявленията на колегата си Кънев Кунева заяви: "Това, което казаха лидерите на всички политически партии, включително и г-н Миков, е, че волята на българските избиратели е да се даде шанс на десноцентристките партии в лицето на ГЕРБ и на Реформаторския блок".

Междувременно от екипа на Бойко Борисов съобщиха, че вече са сформирали работна група за изготвяне на коалиционно споразумение с реформаторите в състав евродепутатът Томислав Дончев и народните представители Румяна Бъчварова и Менда Стоянова.

Станете почитател на Класа