В търсене на следващия Барозу

Скандинавски премиер, ветеранът на ЕС Жан-Клод Юнкер или звездата на социалдемократите Мартин Шулц – все още има да се извърви дълъг път, докато бъде обявено името на новия председател на Европейската комисия, но европейските лидери вече се замислят над въпроса. Той ще бъде обсъден неформално на срещата на високо равнище на ЕС на 24 – 25 октомври.
За разлика от предишни години, този път лидерите ще трябва да направят „подходящи консултации“ с Европейския парламент за номинацията и да вземат предвид резултатите от майските избори за евродепутати. Председателят на Съвета на ЕС Херман ван Ромпуй посети Лондон и Париж миналата седмица и заминава за Берлин през тази за разговори с лидерите преди срещата в края на октомври. „На този етап не става дума толкова за имената, колкото за изборната процедура и как да се работи с Европарламента“, заяви източник.
Социалдемократите в Европарламента вече застанаха зад сегашния му шеф Мартин Шулц като техен кандидат за председател на ЕС. Според новите правила на Лисабонския договор шефът на ЕК трябва да получи мнозинство в новоизбрания Европарламент. Като се има предвид проучване на парламента, показващо изравнени сили между лявоцентристите и дясноцентристите, както и значително засилване на антиевропейските партии, сделката между социалдемократите и Европейската народна партия (ЕНП) изглежда неизбежна.
Междувременно шефът на ЕК Жозе Мануел Барозу не е изключил вероятността да се кандидатира за трети мандат, само че шансовете за номинацията му са нищожни. Скандинавски премиер, например шведът Фредрик Рейнфелд, или евроветеранът Жан-Клод Юнкер, който гони в момента нов мандат като премиер на Люксембург, могат да бъдат излъчени като кандидати на ЕНП. Само че партията няма да направи официално избора си преди февруари или март 2014 г., защото номинацията ще означава период на загубено време в родината за съответния премиер.
Останалите върховни постове в ЕК – председател на Съвета на ЕС, върховен представител по външната политика и председател на Европарламента, както и генерален секретар на НАТО - също са свободни, така че шефското място в ЕК ще бъде предмет на по-голяма сделка, която ще бъде сключена през юни след майските избори. Най-вероятно ЕНП няма да има толкова постове, както през 2009 г., когато пласира Барозу в ЕК, Херман ван Ромпуй и Йежи Бузек като шеф на Европарламента. Затова с по-малко дясноцентристки правителства в Съвета и очакваните загуби в броя на евродепутатите ЕНП ще раздели повече постове със социалдемократите.
По „ИЮ Обзървър“

Станете почитател на Класа