Полша иска да е все по-влиятелен играч в Европа

През 2003 г., когато Полша се готвеше за влизане в ЕС, френският президент Жак Ширак посъветва поляците да „млъкнат“ заради тяхната подкрепа за непопулярното американско нахлуване в Ирак. Поляците не го послушаха. Но полската риторика в следващите години се мяташе между две исторически настроения: антигерманското и антируското.
През 2007 г., когато политологът Бартек Новак работеше в ЕП, позицията на Полша по всички въпроси се основаваше на национализма, произтичащ от стереотипите от Втората световна война и съветската окупация. „Имиджът на Полша бе много лош и ми бе трудно да
представлявам страната си“, признава той.
Днес Полша не само се избави от имиджа на досаден атлантик и воин на студената война, но стана изгряваща звезда на сцената на външната политика на ЕС, съзнателно укрепвайки отношенията си с Германия.
През 2009 г. Полша бе единствената икономика в ЕС, която не изпадна в рецесия, благодарение на потока пари от Брюксел, обезценяването на златото, което направи износа конкурентен, и силния банков сектор.
„Днес Полша е отговорен играч с големи амбиции“, твърди Новак, който работи в Центъра за международни отношения във Варшава.
Полша не използва евро и затова не влиза в ключовата група на европейските държави, които се занимават с валутната криза. Но в същото време премиерът Доналд Туск и външният министър Радослав Сикорски споделят възгледите на германския канцлер Ангела Меркел за изхода от кризата и подкрепят нейната политика за икономии, намаляване на разходите и финансова отговорност.
Полша в голяма степен е близка до Германия, което смята, че дълговата криза трябва да се урегулира не с с нови дългове“ казва Кристиан Шмид, шеф на клона на фондация „Конрад Аденауер“ във Варшава.

(По „Крисчън Сайънс Монитор“)

Станете почитател на Класа