Г-7 прие за своя цел борбата срещу данъчните измами

Индустриализираните държави от Г-7 се съгласиха, че трябва да се предприемат колективни мерки срещу данъчното избягване, заяви британският финансов министър. Джордж Озборн сподели след разговорите, че е „невероятно важно“ фирмите и частните лица да си плащат дължимите данъци. На съвместна пресконференция с шефа на Bank of England Марвин Кинг след заседанието във Великобритания на финансовите министри и шефовете на централните банки Озборн заяви, че Г-7 е съгласна, че нито една банка не е толкова голяма, че да не може да фалира. Г-7 включва САЩ, Япония, Германия, Франция, Великобритания, Канада и Италия.
Проблемът с избягването на данъчно облагане бе повдигнат от Великобритания, Германия и други членки на Г-7 по-рано тази година. Те поискаха от Организацията за икономическо сътруднчество и развитие (ОИСР), която съветва богатите си членки по данъчната политика, да проучи промени с цел справяне с проблема при мултинационалните компании, които използват трансферни ценови политики, за да прехвърлят печалбите си в данъчни оазиси. Целта на Г-7 е да се създадат нови правила, възпрепятстващи избягването на данъчно облагане. Редица държави, като Германия, Франция, Испания, Италия, Великобритания и САЩ в момента изпробват пилотна схема за споделяне на информация между данъчните си власти. Великобритания настоява останалите членки на ЕС, включително такива с много ниски данъци като Люксембург и Австрия, да се присъединят към пилотната схема на срещата на Еврогрупата на 14 май в Брюксел. Люксембург обяви, че е съгласен, докато Австрия се колебае.
ОИСР ще докладва идния месец за резултатите от нейното проучване на следващата среща на Г-8, която включва Г-7 и Русия, но основният й доклад ще е през септември на срещата на Г-20.
По Би Би Си

Станете почитател на Класа