Варшава определя частните пенсионни фондове в Полша като „огромна грешка”

Полското правителство ще действа за коригирането на „огромната грешка”, каквато са частните пенсионни фондове в страната, създадени през 1999 г. и отговорни за огромната част от държавния дълг, заяви във вторник финансовият министър Ян Винсент - Ростовски. През последните години правителството води борба с частно управляваните пенсионни фондове, които получават процент от брутните заплати и ги инвестират в капиталовите пазари. Но системата не изпълни обещанията си за високи пенсии, а отклоняването на част от подоходния данък към частниците през 1999 г. доведе до масов недостиг във финансираната от държавата администрация за социална сигурност. Недостигът бе покрит с пари, които правителството взе назаем от пазарите. Това е част от причината за нарастването на държавния дълг, който сега е 56% от БВП.
Неотдавна пенсионните фондове обявиха предложението си да плащат пенсии само за ограничен брой години, вместо до живот. Правителството реагира гневно, а Ростовски го характеризира като „дълбоко шокиращо”. През 2011 г. правителството ограничи потока пари към частните фондове, отрязвайки плащанията, с които те купуваха полски държавни облигации. Сега то се готви да отиде още една крачка напред и да даде на работниците и служителите възможността да отклонят вноските си от частните фондове към държавната пенсионна администрация.
Според Moody's Investors Service тази мярка ще е различна от национализацията на частните пенсионни фондове в страни като Унгария и Аржентина, но „няма да допринесе за задълбочаването на финансовите пазари в Полша”. Частните пенсионни фондове са сред най-големите инвеститори на Варшавската фондова борса, превръщайки я във водещата фондова платформа в Централна Европа по пазарна стойност на листнатите компании. В края на март тя бе 128,5 милиарда евро.
По „Уолстрийт джърнъл”
 

Станете почитател на Класа