Фед продължава политиката си на стимули въпреки растежа на заетостта

През последните няколко месеца заетостта се увеличава стабилно, но Фед още не е готов да отпусне политиката си. „Трябва да имаме последователно подобрение, заяви председателят на Фед Бен Бернанке на пресконференция в сряда. Един или два месеца не вършат работа. Така че ще продължим да оказваме подкрепа на икономиката.“
Федералният комитет по отворените пазари заяви почти същото, като изтъкна, че ще задържа ниски краткосрочните лихви и ще продължи да изкупува държавни ценни книжа и акции, покрити с ипотеки, за 85 милиарда долара на месец. В изявлението си Бернанке намеква, че ще намали изкупуването на активи, ако растежът на заетостта се задържи на същото равнище. Но подобна промяна няма да стане до няколко месеца, а може би и по-дълго. Фед се опасява да не се оттегли твърде рано – грешка, която направи няколко пъти през последните години, и очаква да оцени последиците от федералните съкращения на разходите, които започнаха през март. Миналата година Фед съобщи, че планира да задържи близко до нулата краткосрочните лихви поне докато безработицата остава над 6, 5%. През февруари тя бе 7, 7% и почти не е помръдвала от половин година. Преди 2015 г. повечето анализатори не очакват посочената граница да бъде достигната. Икономиката нарасна по-силно през последните месеци, като комитетът похвали „завръщането към умерен растеж след паузата в края на 2012 г.“, а и заетостта нарасна, откакто Фед започна последната си кампания на стимулиране през септември.
Но прогнозата за икономиката през тази година е леко занижена, след като Фед прогнозира растеж между 2, 3% и 2, 8% в сравнение с декемврийската прогноза за ръст между 2, 3% и 3 на сто. Очакванията за инфлацията са за равнище от 2 на сто за следващите 3 години, което е доста под самоналожения таван от 2, 5 на сто.
По „Ню Йорк таймс“

Станете почитател на Класа