Унгария планира наказателен данък върху активите в Швейцария

Унгария иска да наложи наказателен данък от 35% върху капиталовия прираст от активи, които гражданите й държат в Швейцария. Извличането на информация от алпийската държава обаче може да се окаже трудно, предупреждава базиран във Франция консултант.
Правителството в Будапеща позволи репатрирането на активи при благосклонното условие от 10% данък върху капиталовия прираст през последните две години, или своеобразна данъчна амнистия. Обмисляната към момента ставка от 35%, която ще бъде приложена със задна дата, ще се счита за наказателна. Парите, които унгарските граждани са върнали в страната през двугодишния прозорец, възлизат на 67 млрд. форинта ($304 млн.), но изчисленията показват, че извън граница се намират активи за общо 1 трлн. форинта, или €3-3,5 млрд. Това изчислява Янош Лазар, шеф на политическия кабинет на премиера, като допълва, че основната част от средствата са в швейцарски банкови сметки и кабинетът смята да изиска информация от алпийската държава.
Унгария преговаря за изменения в междуправителствените данъчни споразумения с няколко страни. Сделката с Швейцария е от 1982 г., но вероятно ще бъде трудно да се получи достъп до данните, казва Шандор Шмиксек, съдружник в Mazars Hungary. „Спогодба между двете страни относно облагането на унгарските активи в швейцарски банки не може да бъде изключена като възможност, но едва ли ще бъдат разсекретени данни за тези активи или собствениците им“, предупреждава Шмиксек. Съгласно сега действащите разпоредби притежателите на унгарски активи, които имат банкови сметки в Швейцария, трябва да подпишат декларация дали информацията за средствата им да бъде третирана като публична, или не. Ако предпочетат да й дадат обществено достъпен статус, имат избор да плащат данъци според швейцарските правила, но при това положение данните са достъпни и за унгарските власти. Ако изберат поверителност, местните правила ги задължават да платят данък върху капиталовия прираст от 35% върху активите. При това положение Унгария получава 75% от налога, а останалите 25% остават за Швейцария.

Станете почитател на Класа