Обама защити социалните програми

Американският президент Барак Обама използва втората си церемония по встъпване в длъжност да покаже ясно на републиканците, че ще се бори за силни социални програми и срещу климатичните промени. Държавният глава изясни позицията си, преди да е започнала очертаващата се жестока битка за правителствените разходи и дефицити.
В близо 20-минутно обръщение пред сградата на Конгреса във Вашингтон Обама призова към единство и съзнателно акцентира върху общото наследство и задължения на американците. В същото време 51-годишният бивш сенатор очерта цели за втория си мандат, които със сигурност ще провокират междупартийните сблъсъци, които двете основни политически сили се постараха да загърбят в тържествения момент. „Отговорността, която споделяме чрез програми за здравно и социално подпомагане като Medicare, Medicaid и Social Security не подриват икономическите инициативи, а ни правят по-силни“, заяви Обама. „Тези неща не ни превръщат в нация на готованци, а ни дават свободата да поемаме рисковете, които правят тази страна велика.“
Републиканците настояват за свиване на социалните програми в опит да се овладеят държавните разходи. Лидерът на партията в Сената Мич Макконъл направи препратка към исканията на десните след речта на Обама: „Вторият мандат на президента представлява ново начало, що се отнася до справянето с основните предизвикателства на съвремието ни, особено твърде големите държавни разходи и дълг.“ Сред многобройните спорове по фискалната политика са заложените автоматични бюджетни икономии; вероятността от блокиране на правителството поради липса на средства през март, ако Конгресът не приеме нова финансова рамка; както и таванът на дълга. В понеделник републиканците в долната камара представиха законодателство за отлагане на лимита за задълженията до 19 май, а гласуването може да се проведе още в сряда.
Обама обеща мерки срещу климатичните промени, след като през първия си мандат не успя да прокара в Конгреса законопроект в тази насока. „Ще реагираме на заплахата от климатичните изменения със съзнанието, че бездействието ни ще е предателство спрямо нашите деца и бъдещите поколения“, заяви Обама. По думите му САЩ трябва да поведат дългия и труден процес към устойчиви енергийни източници – линия, която ще събуди подозрения у републиканците и петролната индустрия относно това, откъде ще бъдат намерени пари за подобни инвестиции. Миналата година демократите в Сената се опитаха да прокарат законопроект за премахване на данъчни облекчения за милиарди долари, с които се ползват пет водещи петролни компании, включително Exxon Mobil и Chevron. Целта бе около половината от спестяванията да отидат за алтернативни енергоизточници, а останалите - за редуциране на дефицита. Обама спомена бегло реформирането на данъчния кодекс, но не навлезе по-дълбоко в темата.

Станете почитател на Класа