Московската фондова борса подготвя първично публично предлагане

Руската фондова борса, ОАО Московская Биржа, съобщи, че планира да пусне свои акции в първично публично предлагане (IPO) на собствената си платформа в Москва. Решението е опит да се лансира столицата на федерацията като международен финансов център.
Борсата заяви, че ще предложи акции на институционални и индивидуални инвеститори в страната, както и на чуждестранни капиталовложители и квалифицирани фондове в САЩ. Официалното изявление не съдържаше много подробности по емисията, но запознат с въпроса източник твърди, че сделката се очаква да достигне размер от около $500 млн. Представители на борсата изразиха надежда, че успехът на IPO-то ще насърчи повече инвестиции през Московская Биржа, ще убеди повече руски компании да се листват ексклузивно в Москва и ще направи столицата международен финансов център. На този етап едва 65% от котиращите се на руската борса акции се търгуват директно чрез платформата. „Листването на самата борса е ключов елемент на стратегията ни да насърчим развитието на местните капиталови пазари, както и да разширим регионалната и международната притегателна сила на Москва като финансов център“, казва Сергей Шветсов, председател на надзорния съвет. „Като публична компания Московская Биржа ще се стреми да бъде образец за прозрачност и добри практики в корпоративното управление.“
Все още не се знае кога ще се състои IPO-то, но това трябва да стане преди 30 юни съгласно споразумение, сключено при сливането на Micex и деноминираната в долари RTS през декември 2011 г. Близък до темата източник заяви, че борсата се надява на оценка между $4 млрд. и $6 млрд. След обединението новосъздадената ОАО Московская Биржа бе оценена на $4,5 млрд. Инвестиционните банки, които ще се занимават с публичното предлагане, са J.P. Morgan Chase, Credit Suisse Group AG, ОАО Сбербанк России и ОАО ВТБ Банк. Главни поематели ще са Ренессанс Капитал, Deutsche Bank AG, UBS AG, Goldman Sachs Group Inc. и Morgan Stanley. Двамата най-големи акционери на борсата, руската централна банка с дял от 24,3% и Сбербанк с 10,3%, вече заявиха, че няма да продадат от акциите си при първично публично предлагане. Последното голямо IPO на руска компания бе на мобилния оператор MegaFon в края на ноември, когато бяха събрани $1,83 млрд. в Лондон и Москва. През септември Сбербанк набра $5,1 млрд. във вторична емисия.

Станете почитател на Класа