Изтичането на капитали от Русия е с чисто формално забавяне

Централната банка на Русия отчете спад в нетното изтичане на капитали за миналата година на $56,8 млрд. при $80,5 млрд. за 2011 г. и официална прогноза за $65 млрд. Данните са като лъч светлина в усилията на Кремъл да привлече така необходимите на страната инвестиции. При по-задълбочен анализ обаче ситуацията не изглежда толкова позитивна.
Капиталовият отлив се превърна в гореща тема в Русия, особено по време на парламентарните избори през 2011 г. и президентския вот миналата година, когато критиците на Кремъл твърдяха, че политическата несигурност кара инвеститорите да влагат парите си в чужбина. Между 2008 г. и 2011 г. най-големият производител на петрол отчете изтичане на близо $305 млрд., за което бяха обвинени лошият бизнес климат и липсата на инвестиционни възможности в Русия. През 2012 г. моделът не се промени особено, като делът на нетния отлив на частни капитали в излишъка по текущата сметка намаля само до 80,5%, при 81,4% през 2011г.
С дребен шрифт в последното си изявление централната банка на страната потвърждава промяна в начина, по който изчислява изтичането на капитали. „Въпросът е чисто технически. Корекцията всъщност идва от начина на отчитане на суаповете, използвани от частния сектор за увеличаване на ликвидността. Не смятам, че има сериозна структурна промяна, всичко зависи от метода , по който се отчита движението на парите“, казва Ханс Тимер, директор на Development Prospects Group, част от Световната банка. „Цифрите показват, че има по-слабо изтичане на капитали, което ще бъде разтълкувано като положителен знак от мнозина. Фокусът обаче не бива да е единствено върху размера на отлива, а върху естеството му.“ Без тази в голяма степен чисто техническа промяна, отливът щеше да е около $65,6 млрд., близо до официалната прогноза, и все още огромна сума, макар и известно подобрение спрямо 2011 г.
Централната банка заяви, че във втората половина на 2012 г. обемът на сделките й с валутни суапове с частни банки е претърпял сериозен скок на фона на опитите на кредиторите да подсилят резервите си от рубли чрез обмяна на долари и евро. С промяната в изчислението овърнайт валутните суапове са включени в платежния баланс на Русия като експозиция на частните банки към рублата, което формално свива нетния отлив на капитали. „Тези транзакции оказаха значително влияние върху баланса на операциите в банковия сектор и промените в резервните активи, особено през четвъртото тримесечие“, казва централната банка. „В това отношение, за да увеличим съпоставимостта на данните с предходните периоди, определени индикатори на платежния баланс са представени без участието на сделките с валутни суапове“, заяви централната банка, като визира сумата от $65,6 млрд.
В края на 2012 г. управляван от държавата инвестиционен фонд заяви, че истинското движение на капитали към и от Русия е повече от наполовина на десетките милиарди долари, докладвани годишно от централната банка, като призова за нов метод за изчисляване на един индикатор, който често е сочен като признак на лош инвестиционен климат в Русия. След публикуването на последните данни председателят на централната банка Сергей Игнатиев заяви, че сегашният механизъм за изчисляване на капиталовия отлив не е идеален, но банката е доволна от него.

Станете почитател на Класа