Залагайте на презрените фирми вместо на всеобщите любимци

В съревнование между недолюбвана компания и популярна по-добре е да заложите на първата, пише Марк Хълбърт. Вземете за пример Apple, която преди година бе класирана на първо място в годишното проучване на сп. „Форчън“ за най-обичаните и най-презираните от американското общество компании. Днес акциите й са с над 5% по-евтини в сравнение с края на февруари миналата година, когато бе публикуван списъкът, включително спад от 3,6% този понеделник. Междувременно индексът S&P 500 е нараснал с близо 8%. Съпоставете тази изоставаща от общото пазарно равнище възвръщаемост с тази на Burger King, която бе на две места от дъното на класацията. Компанията стана частна през 2010 г., а акциите й ще бъдат пуснати отново в търговия едва през лятото – четири месеца след публикуване на допитването. Акциите на веригата за бързо хранене скочиха с над 21% оттогава. Между другото, най-малко симпатии в миналогодишното издание на анкетата събра брокерът на суровини MF Global Holdings, който се срина предходната година.
Константна ли е тази зависимост? Винаги ли обичаните компании изостават от пазара, а отритнатите го изпреварват? Разбира се, че не, но това е по-скоро правило, отколкото изключение. Преди няколко години двама професори по финанси Дениз Ангинер от Технологичния университет във Вирджиния и Майър Статман от Университета в Санта Клара създадоха две портфолиа – съответно от акциите на компаниите, оглавяващи класацията на „Форчън“ във всяка от годините и на тези с най-ниските резултати. За периода април 1983 г. - декември 2007 г. портфолиото на презрените компании изпреварва това на обичаните със средно два процентни пункта годишно.
Професорите констатират още, че засиленото възхищение в общия случай предшества по-ниска възвръщаемост. Забележете, че изследването им се съсредоточава върху представянето на акциите, а не на базовата рентабилност на отделните компании. Изследователите не твърдят, че непопулярните фирми имат по-добри печалби от любимците, а просто, че пазарната стойност на акциите им е по-висока. Това е важна разлика, тъй като залогът върху акциите на дадена компания е залог върху това, как тя ще се представи спрямо очакванията. Дяловете на силно уважаван бизнес вече са стигнали по-високи от нормалното равнище, заради доброто мнение за него – нека го наречем премия за възхищение. Ето защо акциите й трябва да прескочат съответно по-високо препятствие, за да произведат добра възвръщаемост в бъдеще и ще са особено уязвими винаги, когато инвеститорските очаквания не са удовлетворени. Акциите на презрените компании, от друга страна, не се търгуват с такава премия. Напротив, инвеститорите очакват ужасно представяне от подобни компании, така че е относително лесно да изненадат приятно.
Любимата ми аналогия за поясняване на тази зависимост е от конните надбягвания. Представете си хиподрум, който ви позволява да заложите на който и да е от общо 10 участника. Един от конете е фаворит за победата, а за друг коефициентите са да завърши последен. В крайна сметка любимецът на тълпата финишира втори, а не особено популярният кон завършва състезанието седми. В такъв случай най-вероятно ще спечелите повече пари със залог върху коня, завършил на по-задна позиция.

Станете почитател на Класа