Декември е мрачен завършек на ужасна година за европейския автомобилен сектор

Европейският пазар за нови коли се сви през декември с най-бързото си месечно темпо от октомври 2010 г., с което сложи точка на година, белязана от тежки спадове във всички основни икономики от еврозоната.
В месец с два работни дни по-малко новите регистрации на автомобили в ЕС се сринаха с 16,3% до 799 407 возила, по данни на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA). Резултатите подчертават кризата, в която се намират производителите на коли на Стария континент, където прекалено задлъжнелите банки отказват да отпускат на финансово затруднените потребители средства за закупуването на нови коли, а в същото време мерките за строги икономии постепенно тласнаха безработицата до рекордните близо 12%. Изключение от мрачната картина за декември правят страни извън еврозоната като Великобритания и Швеция, където търсенето се покачи. Междувременно държави, които дори не са членки на ЕС, като Швейцария и Норвегия, също отчетоха свиване.
Годишните продажби в ЕС са паднали с 8,2% на 12,05 млн. единици през 2012 г., по данни на ACEA. В еврозоната понижението е с 11,3% на малко под 9 млн., по изчисления на Ройтерс. За 2013 г. пазарният анализатор LMC Automotive наскоро прогнозира спад от 3,1% в западноевропейските продажби до 11,4 млн. коли, сравнено с равнища от около 12,8 млн. и 13 млн. съответно през 2011 г. и 2010 г.
Сред най-засегнатите миналия месец бяха американските автомобилостроители General Motors и Ford, чиито продажби паднаха с по близо 27%, като марката Chevrolet е с най-лоши резултати, по-слаби дори от тези на посестримата Opel, която е в сериозна дупка. Дори продажбите, които Volkswagen записа на основната си марка VW, намаляха с 22%, а декемврийският срив на луксозната й линия Audi бе почти същият. Корейските марки Hyundai и Kia останаха светъл лъч с покачване от 10,5% и 6,8% съответно. Дуото стана символ на автомобили с атрактивен дизайн на поносими цени, които се радват на дълги гаранции. Най-лошият месечен спад в последните години е този от 27% през януари 2009 г., а най-болезненото годишно свиване бе 16,9% през 1993 г.

Станете почитател на Класа