Германската икономика се е свила с 0,5% през четвъртото тримесечие

Германската икономика се е свила повече от очакваното с 0,5% през последното тримесечие на 2012 г., сочи предварителна оценка на Федералната статистическа служба, под влияние на негативния ефект на еврокризата върху износа и корпоративните инвестиции.
Слабото четвърто тримесечие смъкна общия растеж за годината на 0,7%, което е рязко забавяне в сравнение с регистрираните за 2011 г. 3% и рекордните за периода след обединението 4,2%, записани през 2010 г. Показанието за миналата година е под консенсусната прогноза на Ройтерс за ръст от 0,8%. „Германската икономика може и вече да не е остров на щастието, но поне остава бастион на икономическата експанзия в морето от рецесия, заляло еврозоната“, казва Карстен Бжески от ING. Страната бе оазис на устойчивостта в дълговата криза, но икономиката й се забави през втората половина на миналата година.
Износът и вносът са намалели през ноември, а промишлените поръчки са паднали повече от очакваното, което задълбочи впечатлението, че дълговата криза в паричното обединение удря най-мощната икономика в региона с пълна сила. За цялата изминала година ръстът на експорта се е забавил до 4,1% от 7,8% през 2011 г., докато инвестициите в оборудване са се свили с 4,4%, според националната статистика. „В предходните две години растежът на БВП бе много по-висок, но това се дължеше на процеса на наваксване след световната икономическа криза през 2009 г.“, се казва в официално изявление на службата.
Повечето икономисти очакват Германия да се съвземе от слабото четвърто тримесечие в следващите месеци, но 2013 г. все още се очертава като година на незначителен растеж. Правителството трябва да публикува оценка за 2013 г. в сряда. Вестник „Ханделсблат“ съобщи във вторник, че ще смъкне прогнозата си от 1% на 0,5%, а Андреас Шойерле от Dekabank определи резултатите за 2012 г. като разочароващи. „Ако вземете обаче под внимание тежката обстановка в еврозоната и слабостта на пазарите, цифрите са доста добри“, допълва той.
Германските компании подават противоречиви сигнали напоследък. Deutsche Post очаква 2013 г. да не бъде лесна, тъй като слабата глобална икономика потиска търсенето на експресни доставки и други логистични услуги. Производителят на луксозни автомобили BMW предвижда влошаване на вътрешния пазар през тази година. Има обаче признаци, че най-голямата европейска икономика може да се измъкне бързо от свиването в края на годината. Частният сектор на страната се разрасна за пръв път от осем месеца през декември, а настроението сред бизнеса се подобри в края на 2012 г. до най-високото си равнище от пет месеца, което означава, че Германия има сериозни шансове да избегне рецесията, дефинирана като две поредни тримесечия на спад. За първи път от 2007 г. националната статистика отчита излишък по бюджета на публичния сектор, 0,1% от БВП.

Станете почитател на Класа