Спадът в унгарското производство се задълбочава

Икономическото охлаждане в Европа свива търсенето на произведени в Централна Европа стоки от страна на потребителите, чиято валута е еврото, а данните за производството в региона потвърждават, че скоро не може да се очаква чувствително подобрение.
Силно ориентираната към износа Унгария отчете драстичен спад на производството си за ноември с по-лошите от очакваното 6,9% на годишна база, при далеч по-безобидно свиване от 1,7% през октомври. Това е най-големият месечен спад от ноември 2009 г. насам. Мрачните резултати бяха предшествани от изненадващо силно понижение на производството и в Чехия през ноември, което предизвика поевтиняване на кроната до най-ниското й равнище спрямо еврото от два месеца. Чешката икономика е в постоянен низходящ тренд от края на 2011 г., докато Унгария записа три поредни тримесечия на свиване миналата година. Макар да не се очаква влошаването да продължи още дълго, централните банки и в двете страни не са с особено големи очаквания за растеж и определят шансовете за стагнация като високи.
Унгария ще пусне нови емисии от три- и петгодишни правителствени облигации на първия си търг за годината на 10 януари и ще отвори наново дългов инструмент от 10-годишния сегмент, заяви държавната агенция за управление на дълга. Дългосрочната облигация за последно бе продавана през ноември 2010 г., макар че междувременно бе пускана на търгове за подмяна, които не променят размера на дълга, а целта им е да удължат матуритета на портфолиото от задълженията на страната. Румънската централна банка запази лихвата си на равнище от 5,25% за шести пореден път в началото на седмицата въпреки по-ниската инфлация през ноември. Институцията остави непроменени и изискванията за резервите на 15% за задълженията, деноминирани в леи, и 20% за задълженията в чуждестранна валута.
Междувременно финансовото министерство на Полша продаде 20-седмични облигации на обща стойност 600 млн. злоти ($190 млн.), което бе и цялото предложено количество на търга в понеделник. Търсенето възлизаше на 1,33 млрд. злоти, като по-рано през деня бяха продадени книжа за 3 млрд. злоти, също при силен интерес.

Станете почитател на Класа