Петролът няма да спаси независима Шотландия

 Британският Институт за фискални изследвания (IFS) посочва, че в краткосрочен план, в зависимост от цените и добивите на петрол и природен газ, Шотландия ще може да покрива по-високите си държавни разходи на глава от населението спрямо общото равнище за Великобритания. Разликата е около £1200 годишно при £11 800 през фискалната 2010-11 г. за страната и £10 600 за останалата част на Обединеното кралство, става ясно от доклада.

Мозъчният тръст обаче предупреждава: „Ако, както се очертава, приходите от петрола и газа в Северно море намалеят, независима Шотландия ще трябва да се справя с по-голяма фискална корекция в дългосрочен план, отколкото останалите членки на кралството.“ „Независимостта ще даде на Шотландия възможността да определя собствен фискален курс. Подобно на всички останали държави тя ще трябва да се съобразява с ограничени средства и понякога ще трябва да взема неприятни решения“, казва Дейвид Филипс, един от авторите на доклада. „В близък план по-високите й публични разходи от средното за Великобритания могат да бъдат покрити от приходите от енергийните суровини, ако те бъдат определяни на географски принцип. В по-далечно бъдеще обаче загубата им ще влоши положението“, допълва той.

IFS отбелязва, че на географски принцип постъпленията от петрол и газ в Северно море към момента биха били „крайно важни“ за бюджета на независима Шотландия със своя дял от над 15% от общите приходи за 2010-11 г., сравнено с едва 1,6% за кралството като цяло. IFS обаче предупреждава, че подобни приходи са много нестабилни. Те са били над 20% от общите за Шотландия през 2008-09 г., но едва 12% през 2009-10 г. В средата на 80-те години са били близо 50%, след което падат до едва 3% през 1991-2 г. „Подобна силна волатилност в толкова важен източник на средства ще е предизвикателство“, предупреждава IFS. Изследователският център допълва, че независимо правителство ще трябва да реши как да третира тези приходи, като една от възможностите е да се стреми към бюджетен баланс, пренебрегвайки перото в продължение на години. „Подобно на Великобритания като цяло и повечето други развити нации независима Шотландия ще се сблъска с трудни решения заради набъбването на държавните разходи успоредно с демографските изменения“, се посочва в доклада.

Шотландският финансов министър Джон Суини заяви, че докладът на IFS показва, че страната е в по-добра финансова позиция от останалите части на Обединеното кралство.

 

По в. „Дейли телеграф“

Станете почитател на Класа