Китай взе позиция в европейския спор за икономиите

 Съпротивата срещу програмите за икономии в Европа се засили в петък, след като високопоставен представител на китайския суверенен инвестиционен фонд на стойност £300 млрд. предупреди, че хората са на „пределната си точка“. Междувременно демонстранти протестираха в столицата на Филипините Манила в знак на солидарност срещу Международния валутен фонд (МВФ).

Цзин Лицюн, председател на надзорния съвет на China Investment Corporation (CIC), казва, че прекомерната строгост може да предизвика отпор и в крайна сметка изоставяне на необходими икономически реформи. Цзин, който в предишни коментари е казвал, че европейците трябва да работят по-усилено, алармира, че правителствата са харчили неразумно досега и трябва да подобрят фискалната си дисциплина, но допълни, че силата на обществения гняв може да доведе до пълна отмяна на програмите за икономии.

„Масовите публични протести с прояви на насилие показват, че обществената търпимост е стигнала предела си“, казва той. „Профсъюзите организират протести, демонстрации и стачки. Ситуацията напомня за 30-те години. Обществото е на края на търпението си, що се отнася до мерките за икономии.“ В интервю за британския всекидневник „Гардиън“ Цзин казва, че разковничето е да се балансира свиването на дефицита със стратегии за растеж. „Трябва да има известна толерантност, но решимостта да бъдат извършени икономиите не бива да отслабва.“ Коментарите на Цзин бяха направени два дни след като еврозоната стана свидетел на най-големите протести срещу затягането на коланите от началото на финансовата криза, като полицията за борба с безредиците влезе в сблъсък с демонстранти в няколко страни.

Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард доби представа за глобалното напрежение около проблемите в еврозоната по време на пътуване си до Филипините. Демонстранти се събраха в столицата, облечени като зомбита и с плакати с надписи като „МВФ е икономическо зомби“ и „МВФ е ходещ мъртвец“. Покрита с изкуствена кръв, групата лежа на пътя пред президентския дворец и заяви, че действа в знак на солидарност с населението на Европа. Еврокризата бе доминиращата тема при посещението на Лагард, което ще бъде съкратено, за да може тя да се върне в Европа за поредната среща на финансовите министри във вторник. Според шефа на МВФ е жизнено важно паричното обединение да се спре на метод за овладяване на гръцкия държавен дефицит. „Нищо не е решено до самия край“, каза Лагард по време на брифинг. „Нужна е отдадена работа, влагане на цялото внимание и енергия, като се фокусираме върху общи цели.“

Гари Дженкинс, анализатор в Swordfish Research, прогнозира, че МВФ и еврозоната ще се споразумеят за отпускането на следващия спасителен транш за Гърция, след като не успяха да го направят миналия понеделник. „Алтернативата е да рискуваме хаотично просрочване и потенциален срив на еврозоната“, допълни Дженкинс. Последните данни за търговията показаха спад при стоките, внасяни в паричното обединение, ден след като регионът изпадна в рецесия. Вносът е намалял с 4% през септември, докато износът се е увеличил с 1%, което доведе до търговски излишък от €9,8 млрд. през септември, покачване спрямо едва €1,7 млрд. преди година.

 

По в. „Гардиън“

Станете почитател на Класа