Будапеща: Лондонските анализатори са пиратите на финансовия свят

 Унгарският министър на икономиката Дьорд Матолши, създателят на силно дискутираната и често критикувана нестандартна държавна политика в сектора, заяви, че пиратите на финансовия свят виждат в Унгария кораб с ценна плячка.

Тези пирати изкарват пари от колебанията в обменния курс на форинта и поддържането на висока доходност по правителствените облигации, смята Матолши. „За тази цел рейтинговите агенции периодично заплашват и понижават кредитния статут на страната, а Брюксел и медиите държат Будапеща под постоянна обсада“, пише министърът в материал за последния брой на политическия седмичник „Хети Валас“. Тези пирати не искат Унгария до постигне споразумение с Международния валутен фонд за отпускането на кредитна линия, защото това ще сложи край на несигурността. Би било ужасно за тях, ако изпадналата в рецесия икономика се възстанови, тъй като това ще докаже успеха на унгарския икономически модел, твърди Матолши. „И така, лондонските анализатори държат унгарските новини и финансови пазари под натиск. Не бива да се допуска стабилност, надеждност и стабилно подобряване на данните, защото печалбите и бонусите ще паднат и плячката ще намалее“, казва Матолши.

Нийл Шиъринг, главен икономист за нововъзникващите пазари за Capital Economics в Лондон, се почувства засегнат от забележките на унгарския министър. „Проучванията ни се основават на изчерпателни и обосновани анализи и се надявам, че повечето им читатели виждат това. Освен това сме напълно независими, не държим позиции на финансовите пазари“, посочва Шиъринг в писмен отговор на запитване на новинарския портал Portfolio.hu.

Друг базиран в Лондон анализатор, пожелал анонимност, също намери за нужно да реагира на обвинението. Анализаторите в британската столица са независими съгласно правилата на финансовия регулатор FSA, а всяка манипулация на пазарите е незаконна, заявява той пред същия портал. „Теорията за манипулиране на пазарите от инвеститорите също е странна“, казва той. „В крайна сметка те вероятно ще спечелят много повече пари в Унгария при солиден растеж и стабилна, традиционна политика.“ Хедж фондовете са в застой или със спад за последните три години, що се отнася до позициите им в страната, а тези, които влагат дългосрочно собствени средства в унгарски активи, очевидно нямат изгода от манипулации.

 

 

По в. „Уолстрийт джърнъл“

Станете почитател на Класа