Съдебните назначения пазят статуквото

 Парламентът в сряда избра мълчаливо двама нови конституционни съдии. Гласуването премина без никакви дебати. Сконфузната ситуация бе смекчена само от представянето на четирите номинации – на Анастас Анастасов, Венета Марковска, Екатерина Михайлова и Татяна Върбанова, чрез депутатите, внесли кадровите предложения.

Тихият избор на изключително важните конституционни съдии обаче предизвика силен отзвук в Брюксел. Говорителят на Европейската комисия дори допусна извънреден мониторингов доклад в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията, заради спорните назначения. А избраните бяха депутатът от ГЕРБ Анастас Анастасов и зам. председателят на Върховния административен съд Венета Марковска, срещу която имаше сигнал за връзки със скандални лица.

Правната комисия на парламента обаче, както става обичайно, реши да гледа буквата на закона, а не духа му. Мнозинството отказа да разгледа случая срещу Марковска, тъй като сигналът бил анонимен, макар че под него все пак фигурираше име на човек. Депутатите пренебрегнаха факта, че той се базира на реални журналистически разследвания от 2010 г.

Отделно от това, народни представители от мнозинството и опозицията гласуваха заедно за спорната Венета. Подобно съмнително разбирателство имаше преди месец и при избора на членове на Висшия съдебен съвет – другият изключително важен орган в правната система на държавата. Тогава бяха назначени поквотно (между партиите в парламента) спорни фигури, въпреки претенциите за изключителна и безпрецедентна прозрачност в процедурата. И тогава гласуването мина без дебати и в мълчание, макар изборът да бе от огромна важност. Честно ще е да споменем, че и в двата случая – с гласуването на членове и на ВСС, и на КС - „Синята коалиция“ остана извън съглашателството и техните номинации останаха без постове в двете институции.

Резултатът е , че мониторинговите доклади на ЕК пък може да продължават до безкрай, докато и в Брюксел най-накрая не вдигнат ръце от нас.  

Станете почитател на Класа