Ураганът Санди показа, че интернет икономиката е още мираж

 Предполагаше се, че десетилетие след началото на новия век виртуалната икономика ще е вече във вихъра си. Интернет е предпочитаното средство за търговия на акции, коледно пазаруване и планиране на пътувания, а дистанционната работна заетост става все по-разпространена. Ураганът Санди прекъсна движението на влаковете, метрото и хиляди полети и направи милиони пътници заложници на времето. Затварянето на пристанища и прекъсванията на тока нарушиха производството в петролните рафинерии и ядрените електроцентрали.

Всичко това поставя въпроса дали сами по себе си електронните връзки са достатъчни за функционирането на икономиката дори в района на Ню Йорк, безспорно най-важният и развит търговски и финансов център на САЩ. Въпреки напредъка на страната в онлайн търговията, икономиката все още зависи в голяма степен от столетни мрежи за физическо придвижване на хора и стоки. Според Джим Динегър, президент на търговската организация Greater Washington Board of Trade, блокирането на метрото във Вашингтон и Ню Йорк показва колко силно двете области разчитат на обществения транспорт. „Има сериозна загуба на производителност. Хората ще загубят часове в реорганизиране на отменената работа“, казва той. Ограниченията на виртуалната икономика ясно проличаха в Долен Манхатън, където фондовите борси обмисляха варианта да продължат работа по време на бурята чрез електронна търговия. Регулаторите и някои инвеститори обаче заявиха, че човешкият фактор все още е необходим за правилното функциониране на пазарите, като отбелязаха поредицата неизправности в търговията с акции като Facebook. Пазарите останаха затворени в понеделник и вторник – последното прекъсната за повече от ден поради лошо време е било през далечната 1888 г.

Някои неща могат да бъдат свършени от разстояние, но много задачи и събития, като доставката на храни и провеждането на браншови форуми, изискват проходими пътища и личен контакт. Първоначалните оценки за щетите от Санди стигат до $88 млрд. Ако съдим по големите бури от миналото, може да се очаква спад на промишленото производство през октомври, след като заводи от Северна и Южна Каролина до Ню Ингланд преустановиха дейност. Новите строежи също ще се забавят, тъй като предприемачите ще отложат строителството. Продажбите на дребно също могат да понесат удар, но вероятно ще получат тласък през ноември и декември, когато хората започнат да се снабдяват с необходимите им материали за ремонт. Може да се стигне до загуба на работни места, ако засегнатите работодатели (като казината в Атлантик Сити например) не успеят бързо да се върнат към нормалната си дейност.

Истинската сума на блокирането обаче няма да се разбере със седмици и дори месеци. Окончателната цена може да е свързана не само със загубата на имущество, но и със силния смут в транспортната система на източното крайбрежие, особено на Ню Йорк, която може да се съвземе чак след седмици. Когато първата отсечка на метрото в Ню Йорк бе завършена, един анализатор я обяви за началото на нова ера в бързото придвижване в гъсто населените градове. Близо век по-късно подземното равнище за транспорт е залято с вода, а над 5 млн. пътници, които ежедневно разчитат на системата ще бъдат принудени да се придвижват по друг начин дълго след утихването на бурята. Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг заяви, че солената вода затруднява почистването на мрежата, а срок за връщането й в експлоатация не може да бъде даден. Част от основен маршрут на обществения и товарния транспорт в Ню Джърси бе затворен, защото стихията изтласка две дузини вагона на магистралата. Осем летища бяха затворени, като от неделя до сряда авиопревозвачът United Air Lines отмени около 4700 полета, а American Airlines и American Eagle - 1687. Петролна рафинерия в южна Филаделфия затвори по време на бурята, а във вторник функционираше на половин капацитет, защото бреговата охрана спря доставките с петролни танкери още през събота. Въпреки това съоръжението продължи да налива бензин в запасите си, тъй като доставките по тръбопровод бяха ограничени заради спиранията на тока, които увредиха помпите, казва Филип Риналди, мениджър на рафинерията. Влаковете по коридор на линията Amtrak между Вашингтон и Бостън бяха спрени в понеделник и вторник. Пътуващите редовно по отсечката близо 750 хил. души ще могат да се възползват от услугата частично от сряда, но за пълното й възстановяване не се дават срокове. Все повече хора поставят под съмнение дали е разумно да се концентрира толкова голяма финансова мощ и капитал в Долен Манхатън – част от остров, уязвим за наводнения при големи бури. „Ню Йорк остава големият спящ гигант на ураганните бедствени сценарии“, писа преди шест години Майк Тидуел, директор на организация за борба с климатичните промени. „Толкова много взаимно-подсилващи се фактори предвещават катастрофа в най-големия град на САЩ, че в редица отношения картината обещава да е далеч по-страшна от разрухата в Ню Орлианс.“

 

По в. „Вашингтон пост“

Станете почитател на Класа