ТЕЦ "Брикел" е управляван безотговорно

Нона Караджова, министър на околната среда и водите

Искам да припомня, че още през септември 2009 година изпратихме предупредителни писма на ТЕЦ „Брикел“. След това писахме отново в края на декември миналата година, март, юли, август и очаквахме високоотговорно поведение от страна на собственика – Христо Ковачки. Всички останали собственици на големи предприятия, които са потенциални замърсители, влагат огромни средства, но се грижат и за работниците, грижат се и за околната среда.
Над 90% от емисиите на серни окиси са основно от работата на „Брикел“. В резултат на това е заведена и наказателна процедура срещу България за наднормени замърсявания от Европейската комисия. Хората в Гълъбово искат да дишат чист въздух, така че това е екологичното измерение на затварянето на ТЕЦ „Брикел“ - от една страна, е здравето на хората, от друга страна, е наказателната процедура. Ако бъде наложена санкция, глобите ще се плащат от всички нас. Не може в момента да се каже каква ще бъде точната сума. Практиката показва, че за различните случаи могат да се налагат дневни глоби до отстраняване на несъответствието от 50 до 100 хиляди евро, или пък еднократни суми, които могат да бъдат 10 млн. евро или 50 млн. евро годишно в зависимост от случая.

Цената на безотговорността е висока

Но за нечия безотговорност винаги се плаща определена цена. Още през 2004 г. от самото предприятие „Брикел“ е подадено заявление в Министерството на околната среда и водите. В него е записано, че собственикът предпочита да не се привежда в съответствие с европейските норми и няма да бъдат изградени сероочистващи инсталации. От ръководството на ТЕЦ-а са уведомили, че искат дружеството да работи така, както си е, със замърсяващото производство, 20 хиляди часа, най-късно до 2011 г., след което да преустанови дейността си.
Собственикът на „Брикел“ е трябвало или да предприеме мерки за изграждане на сероочистващи инсталации, или съвсем ясно и отговорно още
тогава да заяви на обществеността, на хората на място и да каже, че централата ще работи най-късно до 2011 г.
Нямам обяснение как така излиза изпълнителният директор на предприятието и казва, че няма да затвори предприятието.
Случаят е сложен и проблемът е, че се прави опит да се извиват ръце в момента. От няколко месеца работим активно с министъра на труда Тотю Младенов за намиране на алтернативни варианти за заетост в региона. Колегите в Министерството на труда и социалната политика имат много добри предложения за програми за заетост, за преквалификация на работниците.
С икономическия министър Трайчо Трайков се съгласихме „Брикел“ да работи още 6 месеца, ако предприятието обаче осигури работа на всички работници за целия период на изграждане на инсталацията за сероочистване, който е 15 месеца. Освен това поискахме банкова гаранция в случай, че бъде заведена наказателна процедура срещу България, както и ако дружеството не спазва законодателството, да не се носи отговорността от цялото общество, а от собственика, който единствено и само е виновен в случая за стигналото се дотук.

Ковачки не иска да поеме разходите

Другото изискване беше необходимите квоти, с които да се продължи дейността на „Брикел“, да бъдат осигурени от собственика. Г-н Ковачки не предостави банкова гаранция, че ще бъде осигурен кредит за изграждане на сероочистваща инсталация. Неговото предложение беше, ако се стигне до налагане на санкция за България, тя да бъде поделена солидарно с държавата. Той поиска още на „Брикел“ да бъдат предоставени безплатно квоти от резерва за нови участници в плана. Това обаче категорично няма как да стане. Най-тъжното е, че заради нечия безотговорност в момента страдат толкова много хора. Това е един урок за всички, че наистина трябва да се спазват правилата и да се вземат навреме мерки. Собствениците трябва да имат корпоративно, социално и екологично отговорно поведение, защото не може да има само печалби.

По интервю за БНТ, със съкращения

Станете почитател на Класа