САЩ критикува, но все още гледа на Китай като на потенциален партньор в световните дела

Администрацията на Обама ще се изправи пред маса препятствия, спънки и конфликти с Китай, след като държавния секретар Хилъри Клинтън се отправи в събота към новия център на световно и политическо влияние - Китай за преговори.

Двете страни, с дълга история на взаимен антагонизъм, водят спор по много важни въпроси: от валута и търговската политика, до военноморското надмощие на САЩ в Азиатско-тихоокеанския регион; от продажбите в САЩ на оръжие в Тайван, до документа за човешките права в Китай и нейните териториални спорове в Южнокитайското море.

В крайна сметка, администрацията на Обама твърди, че не се е отказал от изграждането на силна връзка с Пекин - един от най-бързо развиващите се икономически и военни центрове на влияние.

В своята реч в Хонолулу в четвъртък, Клинтън се изказа остро, съпоствяйки Китай със Северна Корея и Мианмар, като източници на притеснения за "дълбоко вкоренени предизвикателства", пред които е изправен Азия и Тихоокеанския регион.

Тя също призова Пекин да се превърне в партньор на Съединените щати в борбата с редица регионални и глобални предизвикателства.

Клинтън ще се срещне в събота на Китайския остров Хайнан със своя китайския колега, държавния съветник Дай Бингуо. В центъра на разговорите ще бъдат някои от въпросите разделящи двете държави, които ще проправят пътя за посещението на президента Ху Джинтао във Вашингтон в началото на следващата година.

Нарастващата икономическа мощ на Пекин и все по-изявена и роля на световната сцена, прави подкрепа и от решаващо значение за много от приоритетите на президента Барак Обама - в това число спирането на глобалното разпространение на ядрените оръжия.

Китай се смята за ключов фактор при убеждаването на Северна Корея да се откаже от ядрената си програма. Зависимостта на Китай от ирански петрол за бързата индустриализация на нейната икономиката е от решаващо значение за успеха на санкциите на ООН, насочени към принуждаване на Иран да преговаря по ядрената си програма.

Освен това, САЩ се почувства задължена да убеди азиатските държави, че тя не се отказва от водещата си роля в Азиатско-тихоокеанския регион и укрепване на връзките си с дългогодишите и съюзници Япония и Южна Корея.

Пентагонът отдавна изразява безпокойство от бързото модернизиране на военните сили на Китай, особено усилията му за разполагане на балистични ракети срещу Тайван, който е полу-автономен остров, смятан от Пекин за отцепила се провинция.

По Стар Трибюн

Станете почитател на Класа