Нямаме консенсус за парите на пенсионните фондове

Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара

Нашето категорично становище е, че не бива да се национализират професионалните пенсионни фондове. Подкрепяме виждането, че трябва да започне повишение на стажа още от 2011 г. Ние не възразяваме против покачването на осигуровките с 1,8 или 2 пункта.
Искаме обаче да разберем къде са парите на хората от ранното пенсиониране, които 10 години са отивали в НОИ, колко са те и как са управлявани. Защото сега искат да ни убедят, че ще управляват добре парите. Ето един тест – къде са трите пункта, които е плащал до момента работодателят. Знаете, че седем пункта са отивали в пенсионните фондове за втора категория труд, 12 - в първа категория, и 3 пункта и за двете в НОИ за ранно пенсиониране. Няма да спрем да питаме къде са тези средства, те е трябвало да се натрупват чрез добро менажиране.
Имахме уговорката да бъдат изменени вноските на заетите в трите министерства – на вътрешните работи, на отбраната и на правосъдието. Трябва да се работи в пакет за промяна на специалните закони, за промяна на вноските на раннопенсиониращите се по специалните закони.
Във всички случаи ние няма да сме съгласни и решение в НСТС не може да има. Там се пише протокол и се казва дали се приема с консенсус или не, а след това отговорността е на правителството да вземе ли решение или не. По това нещо, което се предлага, нямаме консенсус. Предложението на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов е пълен абсурд. Всички международни институции са против това, всички мислещи икономисти са против него. Първият индикатор за огромната грешна стъпка, която се прави, е срутването на фондовия пазар. На предстоящото заседание на тристранния съвет може да се стигне до консенсус, ако това решение бъде изменено.

Станете почитател на Класа