Нещата опират до модел и до пари

Анастас Анастасов, зам.-председател на НС от ГЕРБ

Факт е, че в България е голям делът на прокурорите спрямо населението. Такъв е моделът ни. През 1992 година, когато започнах работа в Ямболската районна прокуратура, бяхме само пет човека. В момента там прокурорите са 15. Но знам колко работа имаше тогава и колко проблеми създаваше липсата на кадри. От друга страна, все пак ми се струва, че сега има известно раздуване на щата. И това не касае прокурорите, а по-скоро служителите, които ги обслужват. Освен това нещата са различни по места. Има прокуратури, които са изключително много натоварени, и други, където почти няма работа. Все пак някаква редукция трябва да има. Вярно е, че държавата е длъжна да осигури правосъдие на гражданите на удобно за тях място, но не сме толкова богата държава, че да можем да си позволим да поддържаме сегашната бройка прокуратури и съдилища. Ако не се лъжа, в Австрия прокурорите са само 200 или 260. Говоря за страна, съпоставима като население с България. Там много работа се върши от прокурорски помощници. Те невинаги са юристи, но работят в системата, приемат сигнали и така облекчават прокурорите.
В крайна сметка място за оптимизация на числеността на прокурорите със сигурност има, но това са неща, които трябва да се вършат след съответните дебати.
Нещата естествено опират и до пари. В криза сме, парите не достигат, дори и за съдебната система. Така е от години. Според мен сумите, предвидени в бюджета за догодина, са недостатъчни. Сигурен съм, че ще се пледира за тяхното увеличаване по време на обсъжданията, но е малко вероятно да се постигне съществено увеличение. Вярно е, в много европейски страни въпреки кризата бюджетите за правосъдие се увеличават. Но това е въпрос на възможности, на състояние на икономиката. В България има дефицити и трябва да се съобразяваме с този факт. Чуват се въпроси: няма ли малкото пари да попречат на съдебната реформа. Нейният ход, така да се каже, е разписан в новия закон за съдебната власт. Финансовото подсигуряване все пак е въпрос на възможности. Но трябва да се знае и това, че надали има страна в света, където съдебната система изцяло да се самоиздържа.

Станете почитател на Класа