Всичко зависи от събираемостта на данъците

Проф. Гарабед Минасян, Институт за икономически изследвания при БАН

Икономически прогнози не са безусловни. Те нямат общо с метеорологичните прогнози, при които човек седи в кабинета си и следи движението на въздушните потоци. В икономиката прогнозите зависят от макроикономическото управление. Ако то съумее да въведе ред и порядък в държавата, заложеният в проектобюджета ръст от 3,6% на БВП е допустим. Това не е кой знае колко голямо число. Ако обаче правителството не съумее да се справи с проблемите вътре в самото управление и след това с проблемите в страната, тогава 3,6% растеж са фантастично много.
Аз мисля, че в този момент замразяването на заплати и пенсии е много повече предварително заложена гаранция за сигурност, за връзване на числата. Ако действително бъде постигнат заложеният ръст, тогава заплатите не биха могли да бъдат фиксирани.
Тук има още един съществен проблем – каква ще бъде събираемостта на държавния бюджет. Сега виждаме, че правителството силно се затруднява да поддържа нормална събираемост на данъците. От събираемостта на приходите зависи и размерът на дефицита, който дори може да падне под заложените 2,5%. Ако обаче правителството не съумее да осигури приходната част, тогава ще има затруднения. Съумее ли обаче да разреши този проблем, нещата ще изглеждат по-добре.
В крайна сметка всичко зависи от възможностите и от ефективността на макроикономическото управление.
Прочетох, че и при обсъждането на този проектобюджет на заседанието на правителството е имало спорове между отделните министри. Но смятам, че няма голяма драма, защото е логично всеки министър преди всичко да държи на представянето си пред собствената гилдия. Ако не иска пари, няма да го долюбват.

Станете почитател на Класа