Очаквам парламентът да приеме по-реалистичен бюджет

Георги Прохаски, председател на Центъра за икономическо развитие

Според анализите на Центъра за икономическо развитие нито ръстът, заложен в актуализирания бюджет за 2010 г., нито ръстът, предвиден за следващата година, е възможно да се постигнат. Прогнозите на кабинета са твърде оптимистични. Министерството на финансите твърди, че дори и да не се постигне ръст от 3,6% на БВП, приходната част ще може да се изпълни, но това е необосновано твърдение. Щом е така, нека се предвиди по-нисък растеж, какъвто всички очакват да има, и съответно – по-високи приходи от по-добрата работа на приходните агенции.
Винаги когато се подготвя бюджетът, съществува напрежение между отделните министерства и това е нормално, защото всеки защитава своите позиции. Обикновено първите варианти на бюджетите са с искания, които два пъти надвишават заложените, докато след това се свият до реалните възможности. Тук е въпрос на работа на кабинета да види къде може да се отреже най-безболезнено.
Приходите отново ще бъдат най-проблемните точки в изпълнението на бюджета за 2011 г. Дори и да премине към растеж икономиката, той ще бъде слаб. Търсенето вероятно ще бъде твърде свито, чуждите инвестиции ще бъдат на ниско ниво, а това са факторите, които ще определят един по-нисък растеж и съответно - по-ниски приходи в бюджета. Очаквам, че в парламента ще се вземат по-разумни решения и ще се приеме един изпълним бюджет. Надявам се, че през следващите два месеца ще има доуточняване на параметрите във финансовия план на правителството. Едно от нещата, които трябва да се проверят, е дали е реалистична приходната част и ако тя не е такава, да се направят необходимите корекции в разходната част.
В анализа на ЦИР, който направихме преди два месеца, бе отчетено, че вероятно през второто тримесечие на годината ще има ръст на БВП спрямо първото, и сега данните от статистиката не са изненада. На годишна база обаче ще има отрицателен растеж и т. нар. техническо излизане от кризата, което се прилага и в други страни, се приема, щом има растеж в едно тримесечие спрямо предходното. Но растеж на годишна база, което е същинският растеж на икономиката, ние очакваме чак през четвъртото тримесечие на тази или първото тримесечие на 2011 г.

Станете почитател на Класа