Помощ на общините с ограничени финансови ресурси

Александър Краваров, кмет на Банско

Предложението на Държавен фонд „Земеделие“ за отпускане на безлихвени заеми на общините, които ще се дават в рамките на 30% от одобрена субсидия по Програмата за развитие на селските райони, не е много голямо финансово рамо, но ще бъде помощ на общините с ограничени финансови ресурси. В почти всички държави - членки на Европейския съюз, общините не участват в програмите за усвояване на евросредствата. В другите страни се дават 80% от евросъюза и 20% от съответната държава, но категорично смятам, че стъпката, предприета от кабинета, е положителна.
Сигурен съм, че почти всички общини ще се опитат да се възползват от тази мярка, ако бъде прието постановлението за отпускане на безлихвени заеми на общините. Примерно община Банско е подала два проекта по Програмата за развитие на селските райони, но не бе одобрен нито един. Първият бе за водопровод и канализация на едно село със съответните работни проекти, а другият е за ремонт на второкласна пътна мрежа. В писмата на Държавен фонд „Земеделие“ отхвърлянето им бе обосновано с факта, че сега няма финансов капацитет т.е. вече са усвоени средствата, които са били заложени досега.
Тези субсидии ще се ползват от общините, които вече имат одобрени проекти. Ако и ние успеем да защитим проекти, и ние ще прибегнем към възможностите, които осигурява това постановление да се възползваме от тези средства. В момента работим над проекти за всички села в общината и до един месец те ще бъдат готови, за да ги внесем за разглеждане във фонд „Земеделие“. Но процедурата там е такава, че след като се подаде даден проект в ДФЗ, той трябва да бъде одобрен и едва тогава можем да внесем следващ. Определено смятам, че подобна стъпка е добра мярка на правителството в подкрепа на общините, които са финансово притеснени. Банско все още не е сред неплатежоспособните общини, но както вървят нещата, и при нас собствените приходи спадат, бюджетите намаляват, така че догодина и ние ще имаме проблеми.

Станете почитател на Класа