Китай пак уцели в десетката

Bloomberg

За да разберем добре случващото се с китайската икономика, нека погледнем какво се случва на пазара на колесни товарачи. Това са трактори с огромни кофи отпред, които вдигат и преместват земна маса или въглища. Машини от този вид се използват и при строежа на пътища и железопътни линии.
Както всички добре знаем, китайската икономика се прегъва под товара на инвестициите, така че продажбите на колесни товарачи са доста добър водещ показател. Предприемачите ги купуват само ако възнамеряват да ги използват в следващите 24 месеца. През юли разпространителите са продали около 15 823 нови колесни товарачи, което е нарастване с 50% на сезонно коригирана база спрямо същия период на миналата година.
Това едва ли са точно данните, очаквани от икономика, която е на ръба на колапса. Всъщност те са само един от многото знаци, че брутният вътрешен продукт на Китай се разширява със стабилно темпо, докато инфлационният натиск се е установил в умерени граници. Накратко данните за август вероятно са точно онова, на което всички се надявахме: абсолютен удар в десетката за Китай.
През тази година властите в Пекин се опитаха да охладят свръхстимулираната си икономика. А през периода между март и юни изглеждаше сякаш правителството е успяло да постигне целта си. Бюрократите одобряваха по-малко нови инфраструктурни проекти. Банките получиха квоти за раздадени заеми и бяха инструктирани, че всички заеми, чийто срок е бил удължен през 2009 г., всъщност ще трябва, да, точно така, ще трябва да бъдат изплатени.

Събудените мечки

През април Държавният съвет осъществи впечатляваща атака срещу спекулантите на пазара на недвижими имоти. Цените на стоманата паднаха, акциите, свързани с китайската икономика, започнаха да се разпродават, а някои хедж фондове заеха агресивни кратки позиции в юани в сектора на форуърдните договори без доставка. Китайските мечки се събудиха.
В последните седмици обаче започнаха да се появяват все повече сигнали, че икономиката се измъква от този четиримесечен политически дирижиран период на спад. Индексът на мениджърите снабдители (PMI) е бил на сезонно коригираните 53,4 пункта през август, без изменение спрямо предходния месец, според изчисленията на Standard Chartered. Новите поръчки са достигнали до 56,4, което е сигнал за тенденция към нов растеж.
Останалите признаци за подновен динамизъм включват повишаване на продажбите на апартаментите и автомобилите. Етажното пространство, което се продало в 11 от по-малките китайски градове, се е върнало почти до нивата, регистрирани преди старта на правителствените мерки през април.
Песимистите може да ви попарят, че това е предупредителен сигнал преди бурята. Ние обаче знаем, че сериозно количество нови апартаменти ще стигне до пазара през септември и октомври. Тяхната поява ще свали цените, тъй като строителните предприемачи се конкурират за преместване на инвентара. Поради това инвестициите в недвижимо имущество, на които се дължи една трета от целия обем на инвестициите, може да се забавят.

Американското забавяне

Инерцията на възстановяването в Съединените щати по всяка вероятност вече е изчерпана. Standard Chartered прогнозира, че американската икономика ще нарасне с едва 0,5% през четвъртото тримесечие на тази и първите три месеца на следващата година. Китай едва ли ще може да увеличи износа си за Северна Америка с повече от 3% през посочения период.
Това, разбира се, ще натежи върху растежа на азиатския гигант, но набраната инерция изглежда добра, така че няма повод за сериозни притеснения. Все още има анализатори, които очакват ръст на инфлацията. Цените на промишлените стоки обаче са под контрол, а пазарната стойност на месото и олиото е стабилна въпреки скока в цените на зърното.
Стига инфлацията да остане ниска, има шансове китайското правителство да разхлаби политиката си до края на годината и да одобри нови инфраструктурни проекти. Това ще позволи на банките да отпускат кредити по-свободно. Изобилните фискални приходи, раздули банковата сметка на финансовото министерство през първото полугодие, плачат да бъдат изразходвани, може би за жилища за хората с ниски доходи, както и за образование или здравеопазване. Ако цените на апартаментите паднат през септември и октомври, министерството може да си позволи да отпусне и условията за кредит за закупуване на жилища.

Китайските стимули

Накратко, може би ни очаква миниатюрно повторение на четвъртото тримесечие на 2008 г. Тогава пропадането на американската икономика предизвика паника на повечето световни пазари. Китай бе единственото динамично място в света, чиято политика бе ориентирана към стимулиране по онова време.
Засега има два варианта на развитие. Първият е негативните последици от забавянето на САЩ да заличат напълно апетита за риск. От друга страна, инвеститорите може би отново ще заложат, че развитията в Китай предвещават ръст в стойността на суровините, които страната потребява, заедно с компаниите, които оперират на територията й. При положение че американският Федерален резерв изчаква с промяната на лихвите и продължава с количественото облекчаване, парите лесно ще бъдат насочени към динамичните икономически пространства по втория сценарий.
Ако стане така, скоро Китай отново ще уцели в десетката с икономика, която не е нито твърде гореща, нито твърде студена. Тези моменти са рядкост в днешно време, така че не бива да се изпускат.

Станете почитател на Класа