Секторът на отбраната се оглежда за сливания и придобивания

Ройтерс

Отбранителната индустрия се подготвя за вълна от сделки заради затегнатите бюджети и новите рискове пред въоръжаването, които карат големите контрактори на Пентагона да пренасочват ресурсите и усилията си от производството на традиционно въоръжаване към сферата на киберсигурността и автоматичната защита.
Главните изпълнителни директори на Boeing и Lockheed Martin съобщиха по време на срещата на високо равнище на представителите на индустрията за космическа авиация и отбрана, организирана от Ройтерс във Вашингтон, че се стремят към целеви придобивания, за да увеличат предлагането в сферите, в които вече се наблюдава нарастване на търсенето – киберсигурността, разузнаването, наблюдението и автоматичните системи.

Разпродажба на бизнес

На пазара се очаква появяването на още отбранителни активи, тъй като решението за съкращаване на разходите на Пентагона принуди компаниите в индустрията да оголят големи части от организациите си и да започнат разпродаване на бизнес, за да съберат акционерна стойност, заяви по време на срещата във вторник главният изпълнителен директор на Lockheed Martin Робърт Стивънс.
Сделките в индустрията на космическата авиация и отбрана са достигнали $4,2 млрд. досега през тази година, което е увеличение с 45% спрямо същия период на миналата година, показват данните на Thomson Reuters. Сумата все пак е далеч под $14-те милиарда обща стойност на сделките, сключени през по-миналата 2008 г.
Изпълнителните директори и банкерите очакват активността по сливанията и придобиванията в сектора да продължи да се засилва предвид ниските оценки, изобилния кеш и променящите се приоритети на администрацията на Обама, която премести финансирането от сферата на традиционното въоръжаване към безекипажното военно дело.
„Киберсигурността е интересна област за нас, защото има много измерения, коментира Стивънс. Ако мислите, че разполагате с най-добрата възможна киберзащита и че тя има трайност от няколко години, бих ви посъветвал да проверите още веднъж актуалността на информацията си.“
Boeing, която закупи Argon ST за около $775 млн. през юни, за да подсили възможностите си в сензорните и комуникационните технологии, продължава активно да издирва привлекателни сделки в тези сфери, заяви Денис Мюленберг, главен изпълнителен директор на отдела за защита, космическа авиация и сигурност на гиганта Boeing.
„Разгледали сме ситуацията на пазара и вече сме идентифицирали някои от сферите с възможности за растеж. Продължаваме активно да търсим сделки именно на тези места“, добави Мюленберг. На въпроса, дали Boeing би помислила за по-мащабно сливане с някой по-голям отбранителен контрактор, Мюленберг отговори: „Не мога да изключа или да включа каквито и да е варианти. Очевидно, докато се задържа натискът за съкращения в бюджета за отбрана, интересът на играчите в сектора към потенциални консолидации също ще се запази“, поясни той.

Ключови сфери за растеж

Тес Оксенстиерна, ръководител на отдела за космическата и отбранителната индустрия към бутиковата инвестиционна банка Bank Street, коментира, че киберзащитата, безекипажните въоръжени превозни средства и разузнаването представляват ключови сфери за растеж за една индустрия, в която перспективите за разширяване са силно затруднени от замразените или намаляващи бюджети.
„На настоящия пазар, където бюджетът за отбрана намалява по-бързо, отколкото повечето хора очакват, придобиванията най-вероятно ще се увеличат, заяви по време на срещата Оксенстиерна. Сделките обаче няма да са безразборни. До голяма степен ще са фокусирани върху основните активности на компаниите и ключовите им сфери на ръст.“
Едно от имената, които се спрягат като потенциална цел за придобиване, е Applied Signal Technology, чиито продукти се използват от американските и други агенции за сигурност, за да засичат сигналите от клетъчни телефони, микровълнови сигнали и военни комуникации.
Компанията може да привлече интереса и на големи контрактори като Raytheon, BAE Systems и Cobham Plc, смята източник, запознат със ситуацията.
Сред останалите фирми, които може да представляват интерес, са Mercury Computer Systems, ComTech Telecommunications, Integral System Inc, която осигурява военните наземни системи за контрол и сателити, както и производителят на безпилотни самолети AeroVironment Inc, смятат анализатори.
В същото време големи контрактори от сферата на отбраната начело с Lockheed Martin и Northrop Grumman Corp също са предприели стратегически стъпки за приспособяване на портфейлите си и разпродажба на бизнеси, за да осигурят акционерната стойност.

Стабилен интерес

Очаква се Lockheed Martin да получи около $1,5 млрд. за две звена за защитни услуги – Enterprise Integration Group и Pacific Architects and Engineers Inc, които предложи на търг през месец юни, заявиха миналата седмица запознати със ситуацията пред Ройтерс.
Стивънс съобщи, че е свидетел на „много стабилни“ нива на интерес от страна на няколко сериозни компании, както и че корпорацията напредва с бързи крачки към приключването на важна сделка до края на настоящата година.
И Стивънс, и Мюленберг заявиха, че не се интересуват от корабостроителното поделение, предоставено наскоро за продажба от Northrop.

Станете почитател на Класа