Допълнително свиване на публичния сектор ще доведе до балансиран бюджет

Цветан Симеонов, председател на БТПП

Основните параметри на проекта за бюджет 2011 г. са удовлетворителни. Одобряваме диалогичния подход при формирането на бюджета и смятаме, че основните параметри - запазване в общи линии на нивата на най-важните данъци, са положителни. На фона на промените в много съседни страни, а и не само това е положителен сигнал към чуждестранните инвеститори. Също така е окуражаващо, че се предвижда ръст на БВП, въпреки че все още не можем да преценим дали това очакване е реалистично. В края на октомври от палатата ще имаме по-ясна прогноза за развитието на растежа.
Въпреки това приветстваме очакваното намаляване на инфлацията с цел приближаване на страната към еврозоната, както и предвиденото преразпределение на бюджета от 36,7%. За нас беше неприемлива тазгодишната преразпределителна роля от 41,3%, при положение че в предизборната си програма ГЕРБ беше поела ангажимент тя да бъде 35%. Доволни сме обаче, че тази година са взети предвид нашите препоръки и преразпределянето на новия бюджет е по-ниско.

Увеличаването на минималната заплата е неразумно

Въпреки това според членовете на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) предложението на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов за увеличаване на минималната заплата от 240 на 270 лв. не е разумно и няма икономически смисъл. Разумно е тя да се вдига само при повишаване на производителността. Предложението за повишаване на 270 лв. е поставяне на каруцата пред коня, не виждаме например в наши съседни страни да се увеличават заплати. В такъв момент да правим подобна прокризисна стъпка не е оправдано, още повече че имаме договорености от 60-те мерки. Една от тях касае изготвяне на методика за определяне на нейния размер.
Един от най-големите минуси в макрорамката за следващата година е заложеният дефицит, който според заместник-министъра на финансите Владислав Горанов ще бъде 2,5 на сто. Според мен има възможност бюджетът да бъде балансиран и ние ще се радваме, когато имаме балансиран бюджет, само това ще гарантира стабилно работеща икономика. Смятам, че има възможност да се постигне балансиран бюджет в страната, но за тази цел публичните разходи трябва допълнително да се свият.

Опитът за скок на данъчното бреме за фирмите не е правилен

Сред мерките, които няма да се отразят добре на бизнеса, е и повишаването на данъка върху добавената стойност за туризма. Фирмите в бранша имат сезонна работа и дори да печелят няма да имат възможност да изплащат ДДС от 14 на сто. Това е 100-процентово увеличение от сегашните 7%. Освен това, ако наистина се вземе подобно решение, то трябва да стане колкото може по-бързо, защото фирмите вече започват да печатат каталозите за следващия сезон, а както всички знаем, подобно увеличение ще се отрази на крайния потребител, като бъде калкулирано в цената на продукта. Като цяло опитът за увеличение на данъчното бреме върху компаниите не е правилен. Сред примерите е и скритото увеличаване на данъчното бреме чрез удължаването на периода за амортизиране на определени средства за производства. За компютрите например периодът от две години се вдига на три години от следващата година. Това предложение не работи в полза на една динамична икономика и означава, че с 30% по-малко ще се отчисляват признатите данъчни разходи на фирмите преди облагане. Според мен това увеличение няма да има голям ефект, но пък дава лош сигнал към работодателите.
Освен това искам да обясня, че от финансовото министерство не са взели предвид едно от ключовите предложения на БТПП, а именно за намаляване с 5% на облагането на едноличните търговци, като по този начин то ще стане 10 на сто. Това би било и мярка в подкрепа на малките и средните предприятия. Другото, от което имат нужда, е данъкът вурху дивидента да бъде намален и дори да отпадне.

Станете почитател на Класа