Десет заблуди за пенсионната реформа

Петър Вълков
Консултант „МОКА-Мониторинг и Кампании”

Времето за провеждане на пенсионната реформа не изненада никого. Това, което изненада трудещите се, е видът й. Предложенията на Министерството на труда и социалната политика няма да решат нито един от основните проблеми на пенсионноосигурителната система. Затова пък могат да увеличат значително броя на трудовите злополуки и да отблъснат младите да се осигуряват за старини. Някой лошо съветва днешните управляващи, че проблемите на пенсионната система са проблеми на самите пенсионери.
Заблуда 1. Пенсионната възраст се вдига само с 1 година
Да приемем, че работите в радиоактивна или замърсена с химикали среда (2-ра и 1-ва категория труд). Предстои ви пенсиониране на 59 години през февруари 2011 г. с 40 г. стаж. С „реформата” пенсионирането ви се отлага с 1 година (до 2012 г.), но през 2012 г. се планира да бъдат отмени категориите и всички да се пенсионират на 63 г. Това значи, че вие ще се пенсионирате след още 4 години в тази тежка среда. Пенсионната възраст се вдига реално с 10% за категорийните работници. А работата в радиоактивна или отровна среда не може да се сравни по никакъв начин с работа на бюро.
Заблуда 2. Пенсионната реформа се прави, защото няма пари в осигурителната система и няма друг начин да се набавят
Правителството е заложило 3% от БВП за инфраструктура за 2010 г. и дори увеличи тази цифра с актуализацията и изхарчването на 2 млрд. лв. от фискалния резерв. Не е ясно колко пари ще погълнат пътищата през тази и следващата година. Знае се обаче, че в НОИ липсват 1 млрд. лева, а предлаганата пенсионна реформа ще спести само 80 млн. лв. Тоест нито вълкът ще е сит, нито агнето ще е цяло. С повишаване на възрастта пенсионирането изглежда все по-имагинерно за всеки млад човек и нормално новите трудещи се да пренебрегнат изцяло осигурителния модел. С други думи, необходимите средства няма да се съберат и с провеждане на „реформите”. И накрая, ако няма пари в НОИ, защо стана така, че в МВР някои хора се пенсионираха с 50 до 100 000 лв. кеш? Живи и здрави да са, сигурно са ги заслужили. Но всеки, който се осигурява, би искал да знае защо за едни има, а за други не и той в коя от двете групи попада.
Заблуда 3. Това е последната реформа в системата
Предлаганите промени ще компенсират едва 8% от дефицита в бюджета на НОИ и очевидно това не е последната реформа в рамките на този мандат, а може би и в рамките на 2011 г.
4. Това е истинската пенсионна реформа
Последните промени в пенсионноосигурителната система не са реформа, а отлагане на истинската реформа за преминаване от разходо-покриващ към капитало-натрупващ модел. Целта на днешните промени е да се запази статуквото колкото се може по-дълго, дори това да коства живота и здравето на много хора, които просто ще умрат на работните си места. Преминаването към капитало-натрупващ модел предполага всеки да получава пенсия, пропорционална на платените през годините осигуровки лично от самия него. Така всеки ще има интерес да декларира истинските си доходи и да се осигурява допълнително. Днес обаче парите се изливат в един общ „казан” и се разпределят по волята на правителството, затова повечето пенсионери са еднакво бедни, а всеки работник предпочита пари на ръка, вместо стабилен договор с платени осигуровки.
5. Това е истинското „дясно мислене”
Не е, защото всеки работник, навършил пенсионна възраст и трудов стаж, реално си е купил правото на пенсия. Той е сключил „договор” с държавата, че ако плаща осигуровки 40 години, ще има „спокойствие” средно 6 години чрез пенсията си от средно от 262 лв. Средната продължителност на живота при мъжете е 69 г. Отмятането на държавата от поетите минимални ангажименти води до отлив на доверие в пенсионната система. Индивидуалната свобода е ограничена дотолкова, че днес нито можеш да избираш колко да плащаш, нито колко да работиш и кога да се пенсионираш, нито имаш глас за размера на пенсията. Просто всички работници са превърнати в крепостници, а след пенсионирането – в просяци.
6. Реформата е в полза на гражданите, защото повече хора ще останат на пазара на труда
Реформа, която ще направи така, че да ни оперират хора на 63 години, да боравят с радиоизотопи, да размахват пистолети и да карат камиони, автобуси и самолети, не е в полза на никой от гражданите, нито тук, нито в целия ЕС. Как си представяте сапьор на 63 г., наведен над синята и червената жичка, или неврохирург, на когото му треперят ръцете? Нали не искате вашият лекар да ви каже един ден „Вие имате или пневмония, или рак на белия дроб, но не си спомням кое от двете, нека ви оперираме да проверим.”?
7. Реформата е в полза на гражданите, защото НОИ няма да фалира
НОИ е във фалит през последните 10 години и правителствата на НДСВ и БСП провеждаха същите „реформи”, които само отлагаха проблемите напред във времето. За съжаление с новите предложения НОИ пак ще фалира ежегодно и ще бъде спасяван с пари от данъците на малцина, които още си ги плащат.
8. Пенсионната реформа се прави, за да се спаси пенсионната система
Както виждате, проблемът не са онези средно 19 хил. лв. на пенсионер (262х12х6 години средно), а всички онези пари, които „отложените” пенсионери биха продължили да плащат в НЗОК и НОИ като осигуровки върху удължените им трудови ангажименти. Здравната каса отново има проблем и през тази година, въпреки високите нива на резерви, които поддържа блокирани в банки. В същия момент хората работят до живот, защото няма кой да плаща осигуровки. Така проблемът се пренася от много болната система на здравеопазването в малко по-малко болната пенсионна система.
9. Тези, които все пак успеят да се пенсионират, ще получават по-големи пенсии
Правителството не планира да повишава размера на пенсиите нито тази, нито следващата година. Според НОИ средната продължителност на живота в България през 2008 г. е била 69 г. Може да сте сигурни, че ще падне с увеличаване на пенсионната възраст. Тогава каква пенсия ще получавате 2-3 години, ако имате късмета или нещастието да доживеете 63 г., не е въпрос, който ще промени отношението ви към плащането на осигуровки.
10. Пенсионната реформа е проблем на самите пенсионери
В интерес на обществото е медиите да наричат проблема „реформа в социалното осигуряване”. Когато младият човек чуе „пенсионна реформа”, сменя канала, без да си дава сметка, че той плаща от джоба си за нея. В момента всички работещи плащат пенсиите на възрастните българи без ясни гаранции какво ще получат насреща.

Станете почитател на Класа